L’Hospitalet Espai de Debat ha celebrat en format telemàtic, la tercera ronda del cicle de converses “Refer Catalunya”. La trobada, aquesta vegada, va ser amb l’expresident de la Generalitat de Catalunya José Montilla. Va ser entrevistat per la periodista Aurora Anton amb la qual va parlar de diferents temàtiques relacionades amb Catalunya.

La Declaració Unilateral d’Independència (DUI) va ser un dels temes claus de l’entrevista entre la periodista i l’expresident. Montilla, en aquest sentit, va assegurar que el 2017 va demanar a Carles Puigdemont que avancés les eleccions abans de llançar-se a la via unilateral. L’expresident opina que, donades les circumstàncies, “políticament es va fracassar”.

El resultat del procés independentista per al també membre del Senat en aquells moments va ser una pèrdua de prestigi per Catalunya. “Catalunya no és una colònia i, per tant, no té dret a l’autodeterminació”, assegura, i creu que l’aplicació del 155 no hagués arribat amb la convocatòria d’eleccions. “Ara no tindríem la societat dividida, no s’haurien intervingut les nostres institucions i no haurien marxat totes les empreses que van marxar”.

L’expresident Montilla es reafirma en què l’anomenat procés no comença amb la sentència que es va donar a conèixer el 2019, sinó molt abans, el 2012, quan el govern d’Artur Mas deixa de col·laborar amb el Partit Popular i planteja la idea de demanar un referèndum. Ara, en temps de govern de Pere Aragonès, creu que “ Catalunya necessita un govern que governi per a tots els catalans, els independentistes i els no independentistes”.

Durant l’entrevista també es van tractar altres aspectes d’actualitat com la recent notícia de les llicències per edat del Parlament, la nova bonificació lloguer per a joves, la pobresa energètica i la salut mental. En concret, respecte a la bonificació lloguer, en la seva opinió “caldrà que hi hagi polítiques públiques d’habitatge que pensin en la gent jove i afavoreixin l’emancipació”.

Podeu consultar l’entrevista sencera, aquí.