Dins el cicle dedicat a la regeneració política de L’H Espai de debat, el 10 de juny van participar l’ex fiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, José María Mena, i el consultor polític Antoni Gutiérrez-Rubí. Mena va afirmar que “cal regenerar la democràcia” espanyola.

L’Harmonia va acollir una nova sessió de L’H Espai de debat dins el cicle Regenerar el present per tenir futur… és a les nostres mans!, en aquest cas amb la participació de José María Mena, l’ex fiscal en cap del tribunal Superior de Justícia de Catalunya, i de l’assessor en comunicació i consultor polític, Antoni Gutiérrez-Rubí.

Mena va afirmar que a Espanya “cal més que una regeneració política, una regeneració democràtica. Entre d’altres coses hi ha un problema de decepció moral o ètica. No vull dir que hi hagi una desmoralització general però hi ha una pèrdua d’exigències morals fins al punt que s’escull, de vegades amb grans majories, persones que des del punt de vista moral i d’ètica política deixen molt que desitjar. Aquesta és una de les reivindicacions que estan plantejant les manifestacions al carrer a Espanya, a Europa i a Turquia”.

L’ex fiscal va analitzar el tres poders de l’Estat, l’executiu, el legislatiu i el judicial, i va es va mostrar contrari a l’actual sistema que redueix la participació democràtica a les eleccions quadriennals: “no al xec en blanc cada quatre anys”, va dir.

Per a Mena, cal recompondre les estructures polítiques “perquè conservem estructures del temps en que hi havia molts implicats en la política en situació d’analfabetisme. Els partits de masses són partits del segle XIX quan les comunicacions es feien en veu alta, sense altaveu, a les places. Ara tenim una societat culta que llegeix i escriu i que es comunica per mitjans que en aquella època eren inimaginables. Els sistemes d’organització dels partits són prehistòrics i això s’ha de canviar”.

Respecte del poder legislatiu, l’ex fiscal va recordar davant la reclamació de llistes obertes que “al Senat en tenim i Bárcenas és senador” i, sobre el poder judicial, va afirmar que “els jutges són independents, el problema és si són parcials o no”. En aquest sentit va manifestar que cal separar el que és l’òrgan de govern dels jutges, que és un òrgan polític, i la justícia ordinària.

De la seva banda, Antoni Guitiérrez-Rubi va defensar que per regenerar la política a Espanya cap fer tres tipus d’actuacions. “Primer calen canvis legislatius, la reforma de la llei de partits, del finançament, de la llei electoral, tot això ajudaria i espero que l’impacte de la nova Llei de transparència sigui positiu. En segon lloc, cal donar un impuls democràtic a la vida dels partits i, en tercer lloc, calen codis ètics d’exemplaritat que facin que l’acció política sigui un autèntic servei públic”.

Sobre la Llei de transparència que preparar el Govern central, Gutiérrez-Rubí va dir que “Espanya és el darrer país de la Unió Europea que elabora una llei de transparència i quan s’arriba l’últim s’espera que sigui la millor o una gran llei d’avantguarda. Veurem com acaba el procés parlamentari, confio en què vagi bé perquè, si no, serà una gran decepció política”, va afirmar.

El cicle de L’H Espai de debat sobre regeneració política finalitzarà el 17 de juny amb la participació del periodista Iñaki Gabilondo.