Segons la Generalitat, a Catalunya, el suïcidi és la segona causa de mort entre els joves d’entre 15 i 29 anys, tot i que afecta a tots els col·lectius, especialment els d’homes majors de 65 anys. Actualment, es registren 626 suïcidis l’any, prop de dos al dia. Tot i així, cal destacar que la taxa de mortalitat va baixar un 2% respecte l’any anterior, trencant una tendència a l’alça des del 2018.
José Manuel Crespo del Servei de Psiquiatria de l’Hospital de Bellvitge afirma que “s’han pogut reduir aquestes xifres gràcies a que s’ha posat el suïcidi com un problema prioritari de salut pública. De fet, el Cat Salut ha posat en marxa el Primer Pla de Prevenció del suïcidi, que planteja també reduir un 15% tant la temptativa com la consumació dels suïcidi l’any 2030”.
Des dels diferents entorns sanitaris, afegeix Crespo “ara estan més sensibilitzats i tenen més capacitat per detectar el risc de suïcidi, des de l’atenció primària o els serveis d’urgències”.
Un altres dels canvis importants en la societat dels darrers anys ha estat que els mitjans de comunicació han “posat en el focus en aquesta problema. Donar visibilitat al suïcidi de forma adequada por ajudar a moltes persones. Està comprovat que no parlar-ne no redueix els riscos de suïcidi”.
Des de fa dos anys existeix el 024, el telèfon gratuït d’atenció al suïcidi a tot Espanya. Un telèfon que s’adreça als afectats i també a les seves famílies. I a Catalunya existeix també el 061. “Durant aquests dos anys de funcionament han rebut més de 23.000 trucades, amb una mitjana de 22 trucades al dia”.