“Rebre el ronyó de la meva germana ha representat una bola extra, poder seguir vivint”, explica l’actor hospitalenc José Corbacho. L’actor ha estat la cara visible de la nova campanya per conscienciar sobre la importància de la donació d’òrgans i teixits que acaba de posar en marxa el departament de Salut.

Cobacho és un trasplantat renal de donant viu, en concret va rebre un ronyó de la seva germana. L’actor patia una insuficiència renal crònica. Durant la presentació de la campanya, Corbacho ha recordat que amb un trasplantament “no només canvies la vida de persones malaltes, sinó que dones una segona oportunitat a persones que, sense donacions, no la tindrien”, explica l’humorista. “Donar òrgans és donar vida”, emfatitza José Corbacho.

Catalunya al capdavant internacional de donacions

Gloria Gálvez secretària d’Atenció Sanitària i Participació del Departament de Salut, ha destacat a Catalunya, l’any 2024, 1.345 persones es van poder trasplantar gràcies a la generositat de 381 famílies que van decidir donar els òrgans dels seus éssers estimats després de morir i de 171 persones que van donar un ronyó en vida. 

“Catalunya i Espanya som líders i referents mundials en donació i trasplantament d’òrgans i teixits; estem en el millor lloc del món si necessitem un trasplantament!”, explica Jaume Tort, director de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT). 

Tot i això, també ha crescut el nombre de famílies que no van donar el consentiment per a la donació. En concret un 26% de les famílies l’any 2024, una xifra mai vista (23% el 2023). Aquest augment de negatives és una situació que preocupa tant a l’OCATT com als coordinadors de trasplantaments, els equips de trasplantament i les associacions de pacients trasplantats, ja que una sola negativa suposa que tres persones deixin de rebre l’òrgan que esperen (l’índex de trasplantament, òrgans trasplantats per donant vàlid, és de 2,7 a Catalunya).

La nova campanya en pro de les donacions inclou jornades divulgatives en centres cívics, centre educatius i centres d’atenció primària.

A més, la primera onada de l’enquesta òmnibus del CEO de 2025 conté una pregunta sobre la voluntat de donació que permetrà ben aviat analitzar l’actitud dels catalans vers la donació segons diferents variables sociodemogràfiques i veure’n l’evolució respecte el 2021.

Les dades de les donacions i trasplantaments el 2025

Els dos primers mesos d’aquest l’any, 60 persones han estat donants cadàver vàlids (23 de mort encefàlica i 37 de mort en asistòlia), un més que el mateix període de 2024, i els donants vius renals han augmentat un 22,2% (33 el 2025 vs. 27 el 2024).

Aquest augment de donants ha propiciat un augment del nombre de trasplantaments en un 10,7%, amb 238 trasplantaments realitzats el 2025 (215 el 2024). Per òrgans, s’han fet 169 trasplantaments renals (+ 11,2%), 39 hepàtics (+ 14,7%), 8 cardíacs (0%), 18 pulmonars (+ 5,9%) i 4 pancreàtics (0,%).

Les negatives familiars segueixen a un nivell molt elevat (27,2%). A 28 de febrer, 1.400 persones seguien en llista d’espera per rebre un òrgan a Catalunya. “La llista d’espera és una situació que es mou entre l’estrès, l’esperança i la incertesa de què passarà”, comenta Vicens Torregrosa, nefròleg i divulgador científic de l’Hospital Clínic de Barcelona. “La divulgació és important per crear consciència del que implica la malaltia o, en el cas del trasplantament, també sobre el valor de la donació d’òrgans i teixits”, explica Torregrosa, director del Nefro Late Show.