A la plaça Milagros Consarnau i Sabaté, infants de totes les edats s’han aplegat al voltant d’uns contenidors de reciclatge. Cadascú té una fitxa amb un residu -una pell de plàtan, una capsa de cartró o una ampolla d’aigua- i han de decidir a quin recipient el dipositen: al verd, blau, groc, marró o al gris.

L’activitat s’emmarca a la campanya “Fem sortir els colors del gris”, amb què l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet volen fomentar la separació correcta de residus entre la ciutadania.

Santa Eulàlia ha estat el primer barri on s’han dut a terme, a les places de Milagros Consarnau i Sabaté i de Pius XII.

Aprendre de forma activa

“On hauríem de llençar una ampolla de vidre?”, pregunta una dinamitzadora. “Al verd!”, s’afanyen a contestar els petits, tot i que s’escolta algun titubeig: “no era al groc?”, pregunta un. “No, no, el groc és pels envasos”, li respon un altre.

Infants juguen al Trivial amb preguntes amb la recollida selectiva a Santa Eulàlia

Per ajudar a resoldre aquests dubtes, els animadors passen a la següent activitat, una cantada de cançons populars, amb lletres adaptades per parlar dels tòpics més comuns sobre el reciclatge i els residus en general.

La campanya va adreçada a gent de totes les edats però han estat els més petits qui han gaudit més de la mà dels dinamitzadors, que els han introduït el reciclatge de forma lúdica. Un d’ells, l’Ander Mataró, anima a la canalla a seguir la coreografia. “Informar, educar i sensibilitzar la gent sobre la correcta separació de residus per assolir els objectius europeus”, és l’objectiu que persegueixen, afirma.

La Clàudia, de cinc anys, aprèn ràpid. “Hem de llençar les escombraries on toca: el cartró al blau, el vidre al verd”, explica. La seva mare valora positivament la iniciativa: “tots aprenem i prenem consciència”.

Calendari d’accions

Aquestes accions es duran a terme arreu de la ciutat durant els mesos de maig i juny: al carrer i en mercats, eixos i centres comercials com els de la Farga i Gran Via 2, entre altres llocs, amb l’objectiu de sensibilitzar els participants sobre el reciclatge d’una manera amena i distesa.

Les properes actuacions seran:

  • dimecres, 29 de maig, a la plaça de l’Ajuntament i a la Rambla Just Oliveres;
  • dijous 30, al Centre Comercial Gran Via 2,
  • i el dissabte 1 de juny, al carrer de Santa Eulàlia, coincidint amb la Fira del Comerç al Carrer, en el marc de la Festa Major del barri.

La campanya finalitzarà el 29 de juny.