L’Ajuntament ha posat en marxa el nou servei municipal gratuït d’estacionament segur per a bicicletes. El servei disposarà de 50 estacions repartides per tota la ciutat amb capacitat per a 460 bicicletes.
Els nous estacionament per a bicicletes s’han instal·lat majoritàriament a la calçada i, en algun cas, en zones de vianants de gran amplada. El nou servei pretén garantir l’ús de la bicicleta com a alternativa viable al vehicle de combustió per a desplaçaments propers i disminiur els gasos contaminants, així com complementar la xarxa pedalable de la ciutat.
Consulta el mapa d’estacionaments de bicicletes

Oscar Ibáñez, regidor delegat d’accessibilitat i sostenibilitat, ha explicat que “fins ara teníem aparcaments que són de la U invertida i Bicibox. Ara posem en funcionament 50 de nous amb aquest nou sistema de seguretat. En total a L’Hospitalet tindrem més de 1.100 aparcaments de bicicleta. Tot amb l’objectiu de continuar fomentant l’ús de la bicicleta a la ciutat”.
El projecte té un cost de 545.000 euros i és finançat majoritàriament amb el fons europeu Next Generation, que es completen amb una aportació municipal
Estacions amb tres punts d’ancoratge i sistema d’alarma
Aquest nou servei funciona mitjançant una aplicació mòbil que permet activar els tres punts d’ancoratge: una al seient i dos a les rodes. Amb el mòbil es controla l’obertura i tancament de forma segura. Els usuaris podran estacionar la bicicleta fins a 48 hores entre setmana i 72 el cap de setmana.

Els estacionaments tenen espai per guardar el casc, sistema d’alarma per detectar comportaments anòmals i prevenció de vandalisme, i estan connectats amb el Centre de Gestió de la Mobilitat de L’H.
Dels 50 estacionaments, 45 són per a 8 bicicletes cadascun, amb 4 estructures d’ancoratge, i 5 més tenen capacitat pe a vint bicicletes cadascun, amb 10 estructures d’ancoratge. Aquests últims tenen càmeres de videovigilància i punt de recollida de dades ambientals.
Com funcionen els estacionaments?
Per estacionar la bici cal seguir els següents passos:
1. Donar-se d’alta com a usuari del servei a l’aplicació mòbil gratuïta PVERDE. Els usuaris han de tenir més de 14 anys
2. A l’estacionar la bicicleta, cal accedir a l’app, escollir l’apartat bicicletes i seleccionar la icona de l’estació on es vol estacionar
3. L’app mostra els box lliures, tots estan numerats. Cal seleccionar-ne un, obrir-lo i fixar el cadenat a la bicicleta.
4. Per treure la bici, cal tornar a seleccionar l’estació i el box a l’app, obrir el box, treure el cadenat per agafar la bicicleta, tancar el box i deixar el cadenat ancorat al punt original.
Teniu tota la informació, les condicions d’uns i un videotutorial a la pàgina web del servei.
Les estacions es van instal·lar fa un any i mig, però el servei no s’ha pogut posa en marxa fins ara perquè era necessari regular el tractament de dades dels usuaris per protegir les dades personal i establir les condicions d’ús del servei.
L’Hospitalet disposa de gairebé 100 km de vies pedalables
El Pla de mobilitat urbana sostenible de L’Hospitalet (PMUS) té entre els seus objectius augmentar la participació de la bicicleta en el conjunt de mitjans de transport d’ús habitual, tot creant les condicions d’infraestructures, de gestió de trànsit i d’educació viària necessàries per promoure’n la utilització.
L’Hospitalet disposa d’una xarxa pedalable per afavorir la mobilitat sostenible en bicicleta, i també per dotar d’espais als vehicles de mobilitat personal com, per exemple, els patinets, per garantir la seguretat dels vianants.
A la ciutat hi ha gairebé 100 quilòmetres de vies pedalables, entre els 46,30 quilòmetres de carrils bici segregats i els 53,69 quilòmetres de vials compartits. S’han gairebé duplicat les dades respecte al 2023, que eren de 28,9 i 27,67 quilòmetres, respectivament.
Pel que fa als estacionaments, fins ara L’Hospitalet disposava de 649 places entre aparcaments en U invertida i Bicibox; el nou servei ha permès augmentar les places en un 60 % i, sobretot, arribar a punts de la ciutat on fins ara no es disposava de cap estacionament.
D’altra banda, l’aposta de L’Hospitalet per aquest mitjà de transport alternatiu i sostenible es va plasmar amb l’adhesió del municipi a la Xarxa de Ciutats per la Bicicleta.