Tot i anys dedicats a la recerca, encara es coneix poc sobre la complexitat i diversitat de les cèl·lules que formen el pàncrees, especialment les dels conductes pancreàtics, les quals podrien ser l’origen del càncer de pàncrees. És per això, que les noves informacions amb relació a la cura i tractament de les malalties del pàncrees sempre són una bona notícia.

Investigadors de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i la Universitat de Barcelona (UB) han dut a terme una recerca mitjançant la qual han definit amb gran precisió les cèl·lules que formen el pàncrees i els seus conductes, és a dir, un mapa cel·lular.

Un mapa cel·lular és una eina molt important en la investigació biomèdica, ja que permet visualitzar i estudiar la complexitat de la vida a escala cel·lular, i en aquest cas, “pot ser un gran punt de partida per comprendre millor com es desenvolupen les malalties del pàncrees, com per exemple el càncer de pàncrees”, ha explicat la doctora Meritxell Rovira, cap del grup de regeneració pancreàtica de l’IDIBELL, i investigadora del Departament de Ciències Fisiològiques de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UB i del Programa per a la Translació Clínica de la Medicina Regenerativa de Catalunya.

L’equip de la Dra. Rovira ha aconseguit identificar 15 noves poblacions de cèl·lules al pàncrees, cadascuna amb els seus comportaments i característiques particulars. I a banda de la importància que té aquesta troballa per a investigar el càncer de pàncrees, la dotora Rovira explica que “hem observat que les cèl·lules dels conductes tenen una gran plasticitat en cultiu i es podrien fer servir com a font de noves cèl·lules productores d’insulina en cultius d’organoides per a teràpies de medicina regenerativa en diabetis”.