Un equip de l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’IDIBELL i el CIBERINFEC, liderat pel doctor Jordi Carratalà, ha dut a terme un assaig per avaluar si l’ús de la PCR podia ser útil per racionalitzar l’ús d’antibiòtics en els tractaments de la pneumònia i millorar l’evolució dels pacients.
Malauradament, les conclussions han determinat que l’ús d’aquesta tècnica, no va conduir a una disminució dels dies de tractament, i per tant, a una dismunició de l’ús d’antibiòtics.
Els investigadors sí que han observat que hi va haver un augment dels diagnòstics etiològics, és a dir, un diagnòstic en el qual no només es detecta la malaltia sino que assenyala la causa, i que la detecció de la patologia es va fer de manera més ràpida que amb les altres tècniques habituals. A més, no es van observar diferències en els efectes adversos ni en la mortalitat als 30 dies.
El punt de partida d’aquesta investigació ve d’un estudi publicat a Nature Communications, en el qual exposaven que l’ús de la PCR quantitativa múltiple va augmentar els diagnòstics etiològics i va reduir el temps necessari per aconseguir-los, resultats, que a Bellvitge han pogut corroborar.
Què és una PCR quantitativa múltiple?
Quan parlem de PCR quantitativa múltiple aplicada a la detecció de la pneumònia, ens referim a una tècnica que permet identificar i mesurar la quantitat de diferents microbis (com a virus o bacteris) que podrien estar causant la pneumònia en una persona. És per això, que es diferencia, per exemple, de les PCR habituals que es fan per detectar el coronavirus, on només detecten si hi ha presència del virus o no.
Com es detecta què causa la malaltia?
A banda de les PCR, actualment per identificar els agents etiològics (causant d’una malaltia) existeixen proves microbiològiques com la tinció de Gram, el cultiu d’esput, els hemocultius o la detecció d’antígens en orina. La pneumonia pot estar provocada per bacteris o virus.
Per què és important reduir l’ús d’antibiòtics?
Els tractaments contra les infeccions per bacteris són un dels reptes de la sanitat actual. Les malalties provocades per aquests agents i la mortalitat associada estan augmentant dràsticament any rere any, a causa de la resistència als antibiòtics. L’abús d’aquests medicaments i la mutació dels bacteris generen la resistència.
La pneumònia té una incidència molt alta
Aquesta malaltia acompanyada d’inflamació i l’aparició de pus i líquid als alvèols pot dificultar la respiració, i si no es tracta correctament, pot arribar a ser mortal. La incidència de la pneumònia que es contrau fora d’hospitals és molt alta amb 2 a 10 casos per cada 1.000 habitants l’any a Europa. Gairebé la meitat dels pacients necessiten ser ingressats als hospitals fent que la infecció sigui un dels principals motius d’ús d’antibiòtics en ambients hospitalaris.
Més investigació
El doctor Carratalà, coordinador de l’estiu conclou que “són necessaris nous estudis que incorporin estratègies educatives sobre la interpretació dels resultats de la PCR i la seva utilització per racionalitzar l’ús d’antibiòtics”.