En l’apartat de participació ciutadana, durant el Ple de febrer han intervingut representants de les cinc escoles bressol concertades que esperen ser integrades a la xarxa pública; representants de l’AFA del centre educatiu Pere Lliscart a on han de començar obres d’ampliació i la presidenta de l’associació de comerciants de Pubilla Cases-Can Serra que ha denunciat la inseguretat que pateixen els botiguers.

El Govern reitera el compromís amb les bressols concertades

Els portaveus de les bressol concertades pendents d’integració en el sistema públic, han denunciat la manca de places públiques a la ciutat; han criticat l’Ajuntament pel retard en la tramitació de traspàs dels centres a la xarxa municipal i han demanat que el curs 2025/2026 la integració sigui efectiva i que s’informi de l’evolució de la tramitació en tot moment a les famílies i als professionals.

De la seva banda, la tinenta d’alcaldia de Ciutat Transformadora, Cristina Santón, ha manifestat que amb la integració d’aquests centres, es busca atendre la demanda creixent d’escolarització a l’etapa 0-3 anys a la ciutat i ha justificat el retard dient que “no és una qüestió de voluntat política, sinó d’aspectes jurídics i de tramitació administrativa que estan alentint el procés”, ha explicat l’edil.

L’alcalde David Quirós també s’hi ha referit: “Passarem al sistema públic les bressols concertades i a més en farem de noves. Però els tempos son els que son. Arribarem tard, però hi arribarem. I després haurem de planificar més places perquè a L’H no decreix la natalitat. Des del Govern treballarem per dur a terme el nostre compromís”.

L’AFA de la Pere Lliscart vol replantejar el projecte d’obres

També hi ha intervingut un representant de l’Associació de Famílies d’Alumnes de l’Institut Escola Pere Lliscart, que ha explicat les mancances del centre en relació al manteniment, la reparació i el condicionament dels espais.

David Crespí, president de l’AFA, ha expressat la inquietud de la comunitat educativa per l’inici de les obres que hi ha projectades des de fa anys amb la finalitat d’ampliar el centre, uns treballs que la Generalitat ha de començar aquest curs. Ha criticat que els manca informació i que les obres son incompatibles amb el desenvolupament de les classes. Per això ha demanat que s’ajornin els treballs fins que acabi el curs i que es replantegin per tal d’adaptar millor els espais a les necessitats actuals del centre.

Cristina Santón ha ressenyat que les obres d’ampliació de l’Institut Escola Pere Lliscart permetran complir amb una demanda històrica i treure alumnes de barracons. També va dir que Ajuntament i Departament d’Educació estan treballant coordinadament i “ja està en marxa una comissió de seguiment en la que també participa la comunitat educativa, per explorar quines mesures organitzatives i de gestió cal dur a terme per minimitzar les afectacions de les obres a les aules”.

Els comerciants de Pubilla Cases demanen seguretat

Finalment, hi ha hagut una tercera petició de paraula a càrrec de Marisa Pozo, presidenta de l’Associació de Comerciants de Pubilla Cases, que ha traslladat al Ple els problemes d’inseguretat que pateixen els comerços del barri. “Aquesta situació desmotiva i genera frustració” i ha plantejat mesures com ara que s’agilitzin els procediments de les denúncies; normes més clares sobre l’ús dels patinets; frenar la multireincidència; patrullatge policial durant les nits, millorar la il·luminació dels carrers o la intervenció de l’Ajuntament davant la venda il·legal. Pozo demanat que Ajuntament se segui amb comerciants per analitzar la situació.

Per part del govern de la ciutat, s’ha reconegut que cal treballar per garantir la seguretat i posar tots els recursos perquè la Guàrdia Urbana pugui actuar amb eficiència. El portaveu del PSC Jesús Husillos ha dit que l’Ajuntament està al costat dels botiguers i que hi ha agendada una reunió amb el regidor del districte per parlar-ne.