“Aquest dissabte 8 de març hi ha hagut un naixement”. Amb aquestes paraules, la presidenta de l’entitat ‘Huella de Mujer’, Amina El Kamouni, inaugurava l’associació al Centre Cultural La Bòbila.

Es tracta d’una nova associació de dones marroquines a la ciutat, que neix de la necessitat de trobar un espai on sentir-se plenament representades i on poder liderar els seus propis projectes.

La presentació d’aquesta nova associació ha comptat amb la presència de l’alcalde de la ciutat, David Quirós; la tinenta d’alcaldia de Ciutat de Drets, Laura García Manota; el tinent d’alcaldia de Seguretat i Govern Internt; la consellera Iman Aisa, i el cònsul del Marroc a Barcelona, Charif Cherkaoui.

‘Huella de Mujer’ es presenta com una plataforma per a l’empoderament femení i la integració de la dona marroquina a L’Hospitalet, amb la voluntat de promoure la cultura, la formació i la participació activa en la societat. Entre els seus objectius també hi ha fomentar i promoure la llengua del país d’origen, així com l’alfabetització en castellà i català. La seva seu se situa a l’Avinguda del Bosc, al barri de Pubilla Cases, i són actives tant a Instagram com a Facebook.

Homenatge a dones marroquines referents

Durant l’acte, també es va retre homenatge a quatre dones marroquines residents a Barcelona pel seu compromís i trajectòria professional: Mariem Diyani, per la seva tasca en la promoció de la cultura hassania; Mina Abousbaa, com a militant associativa; Asmae Ismaili, en l’àmbit de la medicina, i Fatema Saheb, escriptora i poeta.

L’alcalde de L’Hospitalet, David Quirós, va elogiar la creació de l’associació afirmant que “el nostre teixit associatiu és un reflex de la diversitat i la riquesa cultural de la nostra ciutat, i la lluita feminista traspassa fronteres i nacionalitats”. Així mateix, va destacar el talent i la força de les dones que en formen part i va reafirmar el suport institucional perquè puguin deixar empremta a la ciutat.

Tenint en compte que la presentació de l’associació va coincidir amb el Ramadà, la celebració va concloure amb el tradicional ‘iftar’, el menjar nocturn amb què es trenca el dejuni diari durant aquest mes del calendari islàmic. A més, l’entitat va organitzar un taller de henna per commemorar el 8M, una activitat que va servir com una invitació a honrar la bellesa, la identitat i les arrels de les dones participants. A banda de la seva funció decorativa, la henna simbolitza força, resistència i la connexió entre dones d’arreu del món.