L’Hospital de Bellvitge ha realitzat el primer trasplantament facial del món procedent d’una donació de cor en asistòlia controlada (cor aturat).
Per primera vegada, els teixits s’han obtingut d’un donant amb el cor aturat i no d’un donant en mort cerebral. Des de l’Hospital creuen que podrien tornar a fer-ho: “Fer el primer trasplantament era el més difícil, estem preparats per repetir l’experiència si sorgeix l’ocasió”, ha explicat el doctor Oriol Bermejo, cap de secció del Servei de Cirurgia Plàstica i Reparadora de Bellvitge.
A més, del mateix donant s’han pogut extreure també els ronyons i el cor per a uns altres trasplantaments.
Han treballat 60 professional
Un total de 60 professionals de diferents serveis mèdics i quirúrgics van treballar de manera coordinada en una operació que va durar unes 12 hores. La doctora Anna López Ojeda, cap de servei de Cirurgia Plàstica i Reparadora de l’hospital, ha afirmat que “el repte d’aquesta intervenció no només ha estat la complexitat tècnica sinó també l’organització”.
El pacient, un home de 47 anys amb neurofibromatosi de tipus 1, una malaltia que genera tumors benignes a la cara i altres parts del cos, patia greus afectacions estètiques. Els cirurgians li van extirpar el neurofibroma gegant de la cara i després li van implantar la cara del donant fent la connexió d’1 artèria, 4 venes i 4 nervis. Ara, el rostre implantat adquirirà la forma de la cara del receptor.
El trasplantament de cara és una intervenció d’extrema complexitat, de fet només es realitzen a 18 centres de tot el món. És per això, que aquesta fita situa el centre de L’Hospitalet com un dels referents en aquesta cirurgia. Sense tenir en compte el tipus de donacions, aquest és el cinquè trasplantament de cara d’Espanya i el tercer que es realitza a Catalunya.