Les persones amb nòmines de més de 22.000 euros, o bé que cobrin més de 15.000 per part de diversos pagadors i els autònoms ja poden recopilar i presentar a hisenda les seves dades fiscals per tal de rebre les deduccions o bé tornar l’import corresponent a l’exercici 2023, fins a l’1 de juliol.

Com és habitual, abans d’enviar les dades cal revisar bé quines són les novetats que poden afectar diferents col•lectius i quines actualitzacions de les deduccions cal tenir el compte.

Des de l’assessoria fiscal HV Asesores destaquen sobre tot alguns canvis que afecten els llogaters, les famílies amb fills menors de 3 anys i els compradors de vehicles elèctrics

Noves deduccions per a propietaris que lloguin

Amb la nova llei de l’habitatge els propietaris que lloguin un pis podran deduïr-se el 50% del rendiment net, quan abans era del 60%, però existeixen noves bonificacions per a les persones que compleixin una sèrie de requisits.

Segons ha concretat l’Estrella Muñoz, assessora fiscal d’HV Asesores, “si és la primera vegada que llogues un pis i tens entre 18 i 35 anys et correspon una deducció del 70%. O si has fet una reforma estructural de l’habitatge i ja han passat dos anys, tens una deducció del 60%”.

Queden incloses les escoles bressol privades

També han canviat els requisits per beneficiar-se de la deducció per tenir un fill menor de 3 anys escolaritzat: s’afegeixen aquells centres no reconeguts per la comunitat autònoma.

D’aquesta manera, segons l’Estrella Muñóz, ha incidit en el fet que “ara s’han inclòs les escoles que tinguin autorització per part de l’Ajuntament i hisenda retornarà l’import que s’haurien d’haver estalviat des de l’any 2019. Però això s’ha de sol·licitar expressament”.

Beneficis per a iniciatives d’eficiència energètica

D’altra banda, els compradors de vehicles elèctrics, si són nos i per a ús personal, obtindran una bonificació de fins al 15% sobre una base de 20.000 euros. També existeix una nova deducció del 15% per a la instal·lació en un immoble d’un punt de recàrrega de bateries per aquests vehicles amb una base màxima de 4.000 euros.

S’ha ampliat, a més, un any més el termini per deduir-se les obres de millora de l’eficiència energètica a les llars. Tot i que és imprescindible presentar el certificat previ i posterior a la reforma.