El nombre de medicaments amb problemes de subministrament a les farmàcies va créixer un 150% l’any passat, segons dades dels col•legis de farmacèutics, que volen fomentar l’ús de l’eina FarmaHelp, que permet localitzar un medicament a les farmàcies properes. En parlem a l’entrevista amb el vocal de l’Oficina de Farmàcia del Col•legi de Farmacèutics de Barcelona, Guillermo Bagaria.
La manca de medicaments com ara antibiòtics pediàtrics, l’amoxicil•lina i antidiabètics destaquen entre els grups de medicaments amb més problemes de desabastiment des de fa mesos. Segons ha explicat Guillermo Bagaria, “no és un problema específic de Catalunya, és a nivell internacional i on tenen a veure molts factors, la majoria de caire internacionals com ara el transport, la logística, la guerra, el preu dels carburants o l’economia d’escala i això passa per la gestió dels stocks”.
Cada setmana varien quins són els medicaments que falten, però no és un problema sense solució, ja que quan es detecta una manca de subministres s’activen tot un seguit de mecanismes per solucionar-ho. De fet, segons el Consell General de Col•legis Oficials de Farmacèutics, nou de cada deu vegades es pot substituir el medicament per una alternativa igual. Tot i així, ara el medicament que més preocupa al sector és, segons Bagaria, “el Depakine, un medicament per l’epilèpsia que costa molt de trobar”. Precisament per casos com aquest el col•lectiu farmacèutic té eines com el FarmaHelp, que permet localitzar un medicament en les farmàcies properes quan una no en té.
Pel que fa l’ús de les mascaretes que aquest dimecres ja no són obligatòries al transport públic però sí ho són a centres sanitaris o farmàcies, el vocal de l’Oficina de Farmàcia del Col•legi de Farmacèutics de Barcelona apunta que “és una decisió lògica, coherent i necessària perquè és a les farmàcies on hi ha població fràgil i entre tots hem de fer l’esforç de minimitzar el risc de contagi”.