Gran Via 2 es converteix en el primer centre comercial de Catalunya i Espanya que s’alimenta directament d’una central energètica de fred i calor. L’objectiu: ser més energètic i econòmicament més eficients.

Des del passat mes de juny el centre comercial Gran Via 2 està connectat a la Central La Marina de L’Hospitalet. Es converteix així en la primera gran superfície de Catalunya i Espanya que s’alimenta directament d’una central energètica de generació de fred i calor. Aquesta central pertany a la xarxa de calor i fred d‘Ecoenergies Barcelona. 

El passat mes de juny, Gran Via 2 va desconnectar les seves màquines refrigeradores per rebre aigua freda directament des de la central La Marina de L’Hospitalet i abastir així tota la demanda de refrigeració. Aquest centre se suma a d’altres equipaments de la ciutat que també fan ús de les noves energies.

L’alcaldessa, Núria Marín, ha destacat que “és una magnífica notícia que aquest centre conjuntament amb Fira Gran Via i el nou hotel que properament obrirà les seves portes a la ciutat, utilitzin aquest sistema avançat que estalvia energia. Ho fa més eficient i ens ajuda d’alguna forma a ser una ciutat més intel·ligent”.

Estalviar energia i reduir les emissions de CO2

L‘objectiu principal del centre comercial és ser energèticament i econòmicament més eficient. D’una banda, es redueixen les emissions de CO2 i de l’altre, s’aprofiten les sinergies que es produeixen al centralitzar la producció.

Verònica Parra, directora tècnica del centre Gran Via 2, ha explicat que “comprem aigua freda refrigerada i la portem cap a les màquines i climatitzen la zona”. Parra ha destacat que “abans produíem nosaltres aquesta aigua i ara ens ve directament des de fora. El que obtenim amb aquesta iniciativa és estalviar energia i sóm més verds perquè no tenim emissions de CO2“.

És el primer cop que s’implanta aquest sistema en un edifici ja existent. Aquest projecte, segons Ángel Andreu, gerent d’Ecoenergia,” s’havia pensat per als edificis de nova construcció”. Les màquines del centre comercial no deixaran de funcionar completament, perquè es posaran en marxa una vegada al més per fer manteniment i allargar la seva vida útil.

El contracte signat per Gran Vía 2 amb Ecoenergies contempla una duració inicial de deu anys.