El dimecres 21 de maig, a les 18 hores, l’Auditori Barradas acollirà la presentació del documental ‘Gent de Xipreret, un poble dins la ciutat’, un projecte de memòria històrica recent que recull els testimonis de veïns i veïnes d’aquest carrer amb tant valor simbòlic i patrimonial de la ciutat.

A més, si no els pots anar a la seva presentació, el podràs recuperar a Televisio de L’Hospitalet el dia 23 de maig, cap a les 20 hores del vespre.

El film narra a través de veus directes, la transformació de l’entorn, originàriament rural, en un barri integrat dins la gran ciutat. Tot i que es posa l’accent en els canvis urbanístics, socials i humans que han marcat la història del carrer, també les relacions entre els seus habitatants i l’espai.

Més enllà del patrimoni

Lluïsa Carmona, filla del mateix carrer i una de les impulsores del projecte, explica que: “Aquest documental és el resultat d’un treball de molt de temps per part del veïnat, que volíem explicar no només la història d’un patrimoni arquitectònic, sinó també la història humana que hi ha darrere. Vam viure la transició d’un poble a una gran ciutat des de la convivència i les relacions entre persones.”

Un dels aspectes destacats del film és la voluntat de preservar la memòria d’un espai que, segons expliquen, podria tenir origens romans i ha estat conservat gràcies a la implicació veïnal, molt abans que existissin mesures legals de protecció patrimonial.

A banda de les veus més veteranes, el documental incorpora també testimonis de noves generacions i residents actuals del Xipreret, reforçant la imatge d’un veïnat actiu, integrador i en transformació constant.

De fet, una de les reflexions clau que emergeix del documental és la importància del carrer com a espai social: “Com és un determinat carrer, també determina com són les relacions, i probablement les relacions determinen el barri”, ha comentat Carmona.

Projecció i col·loqui

Després de la projecció, hi haurà un col·loqui obert amb alguns dels protagonistes del documental i altres veïns i veïnes del carrer, en el qual el públic podrà intervenir i compartir vivències o preguntes.

El projecte compta amb guió original de Lluïsa Carmona, direcció i producció de Jordi Carreras, i realització i edició a càrrec d’Andrés Pino de Conjunto Vacío Estudio Creativo. Ha estat possible gràcies al suport del Museu de L’Hospitalet i de l’Ajuntament de L’Hospitalet.