‘Gàngsters de Barcelona’ és la nova novel·la de l’hospitalenc Andreu González, escrita a quatre mans amb Ramon Gasch. L’obra ens trasllada a la Barcelona de les dècades de 1920 i 1930, un període marcat per la violència, el pistolerisme i els grans contrastos socials. Lluny d’una visió idealitzada de la ciutat, el relat retrata una ciutat convulsa, que comptava amb índexs de criminalitat superiors a ciutats com Berlín, París o Marsella, només superada per Chicago.
La novel·la reflecteix la passió dels autors pel relat històric i la voluntat de recuperar figures i episodis que han quedat al marge de la memòria col·lectiva. Un dels protagonistes és Josep Maria Planes, un jove periodista que arriba a Barcelona amb l’ambició de guanyar-se la vida al món del periodisme començant a col·laborar al diari ‘La Publicitat’.
Tal com explicava Andreu González al programa Taquilla Inversa de Televisió de L’Hospitalet, Planes “és ‘un pioner del reporterisme a Catalunya i un màrtir de la causa periodística, potser és el primer periodista del nostre país assassinat per la seva feina, perquè ell va tirar molt fort contra els elements de la CNT-FAI, llavors li tenien posat el dit a l’ull”.
Barcelona apareix com una ciutat contradictòria: per una banda, plena de tensions i perill, i per l’altra, una capital plena d’oportunitats. “Era una gran metorpoli, un xuclador d’energies de tot el territori’, que atrau joves com el protagonista.
A més de Planes, la novel·la incorpora altres dos personatges, el polític Miquel Badia, polític emergent i estudiant que apareix durant els primers càrrecs de la Catalunya autònoma, i Justo Bueno, l’anarquista ‘gàngster’ que afaga un camí complicat després d’afiliar-se a la CNT.
Si vols saber-ne més, pots recuperar l’entrevista a Andreu González al programa ‘Taquilla Inversa’ de Televisió de L’Hospitalet: