La ubicació de la nova biblioteca de Santa Eulàlia continua sent objecte de debat. En el darrer ple de gener, la regidora del districte, Imán Aisa, va aprofitar per informar sobre els plans que l’equip de govern està treballant per millorar equipaments del barri. Entre ells, va explicar que projecten adequar Can Trinxet per acollir el Centre Cultural José María García-Calvillo i la regidora i, en l’espai que alliberarien, construirien la nova biblioteca.

L’emplaçament de la nova biblioteca, doncs, a la plaça de Maria Artigal, seria una nova ubicació cèntrica i ben comunicada, com reivindicava el veïnat i les entitats quan es va tancar l’equipament del carrer de Pareto.

Tot i això, aquests plans del govern municipal encara no són prou coneguts entre els veïns i veïnes, com ha copsat Televisió de L’Hospitalet a peu de carrer, però la idea desperta majoritàriament opinions favorables.

Debat obert

Carolina Tribó ha dit que respecte el trasllat del Centre Cultural “si és per aprofitar l’espai ho trobo bé”, mentre que Pilar Balldellou ha indicat que respecte la nova biblioteca que “em sembla interessant perquè suposo que serà força més àmplia que el bibliomercat que hi ha actualment i perquè ens fa molta falta”.

El Genís de Diego lamenta el tancament de la biblioteca històrica del carrer de Pareto perquè creu que “era el millor lloc possible i, a més, en aquesta zona del barri, a banda del mercat, no hi ha més equipaments”. La Samira Acharki creu que “el millor és que la biblioteca estigui al centre del barri”.

Ara bé, la possible nova ubicació de la futura biblioteca de Santa Eulàlia té punts a favor, segons la ciutadania que hem consultat. “Queda a prop del Metro i la canalla podrà anar-hi només sortir del col·le”, ha indicat Roger Altés. El seu fill, l’Adrià Altés, ha confirmat que li agradarà tenir la biblioteca a prop de casa “per poder anar-hi més ràpid”. I el Javi Gómez ha reiterat que “hi ha escoles al voltant, el Metro queda a prop i es podrà accedir per un espai de prioritat per a vianants, així que tindria tot el sentit”.

Després del tancament de la històrica biblioteca del carrer de Pareto, els usuaris tenen a disposició com a equipaments més pròxims el bibliomercat, de dimensions més reduïdes, i la biblioteca de la plaça d’Europa, lluny del centre del barri.

Aquests serveis, però, les veïnes i veïns de Santa Eulàlia consultats els consideren insuficients. L’Agustín Cerezo ha posat l’accent en el fet que “el bibliomercat és massa petit i, de fet, no és una biblioteca, sinó només un lloc per anar-hi, agafar un llibre i anar-te’n”.

La nova biblioteca de Santa Eulàlia comportarà el trasllat de l’actual regidoria de districte de Santa Eulàlia i Gran Via-Sud, amb entrada per l’avinguda del Metro, i del Centre Cultural, a les dependències de Can Trinxet. El detall dels projecte, el pressupost i el calendari d’aquesta operació encara no s’han fet públics.