Es necessita formació per fer bon ús de la intel·ligència artificial i ha d’estar sempre sota regulació humana. Aquestes són algunes de les conclusions de la taula rodona sobre Reptes socials i ètics de la intel·ligència artificial celebrada a la biblioteca Tecla Sala. Els experts Carles Sierra i Carme Torras han recorregut les preguntes filosòfiques i socials que genera aquesta tecnologia, amb un potencial enorme i amb riscos igualment desbordants.

Sierra, director de l’Institut d’Investigació d’intel·ligència artificial del CSIC, analitza les pors que genera: “Les estructures socials estan canviant, la manera en què ens relacionem, en la que treballem i això està provocant neguit perquè no sabem l’impacte que tindrà a la nostra vida”, destaca. A més, creu que hi ha “una por al fet que les màquines estan conquerint espais que fins ara només els humans desenvolupaven, el que és l’automatització de processos cognitius”.

Els ponents han destacat la importància de la filosofia i les ciències socials a l’hora de desenvolupar i regular aquesta tecnologia, la qual asseguren que podria ser l’impuls de totalitarismes que la facin servir per controlar la ciutadania. Ara mateix, però, un dels aspectes que preocupa més és l’aparició de vídeos generats completament per IA i que es fan passar per reals.

Sobre aquest fenomen, Sierra creu que “és molt fàcil tecnològicament fer marques d’aigua per saber si un vídeo està creat per un programa o és una cosa real”. Per això, defensa que “no s’ha d’enganyar a la gent i s’ha de saber en cada moment qui ha creat el contingut i cal fer les lleis pertinents perquè això sigui així”.

Més enllà de pors i amenaces, aquesta tecnologia ja és de gran ajuda. Així ho comprova diàriament Torras en la seva recerca com a investigadora Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (CSIC-UPC): “Poden ajudar a tasques com vestir o fer entrenament cognitiu. Fins i tot donar menjar, tenim un prototip que ho fa a l’hospital Pere Virgili”.

Així, explica que “aquesta tecnologia pot ajudar moltíssim i la gent ho aprecia” i fins i tot es troba que molts cops els demanen “un robot que els porti al lavabo perquè és incòmode que ho faci un familiar”. Torras preveu que breument podrem veure la proliferació d’aquests robots en residències i centres assistencials.