L’empresa Gamarra i García, especialitzada en conservació del patrimoni, ha dut a terme aquesta tasca durant dos mesos. El repte ha estat preservar tant els materials més antics com les posteriors modificacions que ha patit al llarg dels segles.

La rehabilitació del Castell de Bellvís, al barri de la Torrassa, està més a prop de ser una realitat amb la finalització dels treballs de restauració del mur nord de l’edifici. Aquest és el pas previ als projectes d’intervenció arqueològica i arquitectònica que es faran durant els propers dos anys.

L’actuació, que ha durat dos mesos, ha estat a càrrec de la prestigiosa empresa Gamarra & García, especialitzada en patrimoni i que compta entre els seus treballs el manteniment del conjunt arqueològic del centre del Born, la intervenció en una de les sales de Parc Güell i diversos treballs als emplaçaments romans de Badalona i Tona.

Durant el treball de consolidació del mur “s’han hagut d’extreure restes de materials com ciment, morter o guix que podien fer malbé els materials més antics”, ha explicat el restaurador Agustí Gamarra.

Però a banda de la neteja, que ha deixat al descobert la pedra i el morter original, un dels reptes més importants ha estat conservar les alteracions que ha patit la façana sense destorbar el seu interès patrimonial. “Després de la nostra feina encara es poden veure els forats on anaven les bastides i les portes i finestres de les posterior construccions que s’han fet. Ha de ser una paret didàctica que ajudi a entendre tots els usos que ha tingut”, ha afegit.

Paral·lelament a aquestes obres, l’Ajuntament ha encarregat altres dos projectes per a la rehabilitació del Castell de Bellvís i la seva adequació com a Centre d’Interpretació Medieval a la ciutat. La proposta també inclou recuperar l’espai que envolta la fortificació com a mirador de la ciutat i la restauració arquitectònica de l’edifici que acollirà el museu. La previsió és que el conjunt finalitzi a finals del 2023.

Per a aquest projecte l’Ajuntament compta amb el finançament de 850.000 euros per part de Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, a càrrec del programa de l’1,5% cultural. Aquesta partida ja està assignada als pressupostos generals de l’Estat per al 2022 i l’Ajuntament hi aportarà la mateixa quantitat.