L’Hospitalet ha finalitzat l’actualització del cens de guals i locals comercials de la ciutat en plantes baixes. De juliol a desembre, 37 agents de territori es van desplegar per la ciutat i van van visitar 14.500 locals.
El resultat és que s’hi han trobat irregularitats en 2.062 locals comercials. En alguns no constava cap activitat i en d’altres era diferent de la registrada. Alguns d’aquests locals es fans servir com a habitatge tot i no tenir cèdula d’habitabilitat.
En aquest sentit, el darrer Informe d’Habitatge publicat per l’Ajuntament es destaca aquesta situació: “Hi ha un important nombre de llars que es troben empadronats en immobles que no són habitatges, i que seran majoritàriament locals comercials. Això fa que el nombre d’habitatges principals estigui d’alguna manera sobredimensionada ja que part no ho són”.
En relació a aquest tema, el tinent d’alcaldia de Qualitat Urbana, David Gómez, ha explicat que “ara iniciem una segona fase per incoar a regularitzar els locals. Si tenim indicis que és un habitatge, hem de comprovar si compleix les obligacions. Si no les compleix, iniciarem l’expedient sancionador corresponent”.
La campanya ha permès que el consistori disposi d’un mapa de les activitats comercial que es duen a terme a la ciutat i planificar d’una manera més eficient els servei municipals que se’n deriven, com ara la recollida selectiva de residus i els serveis de neteja i actualitzar les bases de dades tributàries. Aquesta eina permetrà prendre futures decisions per optimitzar l’eficàcia dels serveis a la ciutadania.

En una segona fase s’està treballant per demanar als propietaris dels negocis l’actualització de la documentació i si és necessari, obrir-los un expedient disciplinari.
Guals irregulars
Pel que fa als guals, se n’han revisat 4.561 i s’ha comprovat que estiguin vigents. S’ha estudiat la senyalització, la pintura, les mides que siguin les correctes i si els rebaixos compleixen la normativa. Durant el cens es van detectar 244 guals no censats.
Amb tota aquesta informació, els tècnics municipals han obert ja 452 expedients per requerir al propietari l’adequació del gual a la normativa o la seva alta al cens.
Com s’ha fet l’estudi
A la campanya van participar 37 agents del territori, provinents del Pla local d’Ocupació de la Xarxa de Govern Locals, finançat per l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona. organitzats per districtes, van recórrer entre juliol i desembre els carrers de la ciutat per desenvolupar labors d’inspecció i actualitzar la informació dels locals comercials mitjançant una inspecció ocular i una entrevista amb els propietaris des locals comercials, a qui van requerir la documentació necessària per acreditar l’activitat que s’hi desenvolupa. També van sol·licitar la referència cadastral per actualitzar-la i van preguntar quins tipus de residus s’hi generen.
Tenien un telèfon mòbil per introduir les dades a l’App L’H Geoinventari, una aplicació desenvolupada per l’Ajuntament, mentre que un segon equip de treball rebia i processava les dades, que els treballadors municipals, més tard, revisaven.