El llibre “Filant Cultura” recull la història del conjunt industrial de Tecla Sala, el Molí paperer i Can Basté, que avui ocupa el Centre Cultural Metropolità de Tecla Sala. L’obra l’han impulsada quatre apassionats del patrimoni històric de L’Hospitalet. La primera edició del llibre ja s’ha esgotat i s’espera encarregar una segona edició.
La historiadora Natalia Piernas va conèixer la Tecla Sala l’any 1990 quan era una fàbrica tèxtil buida i abandonada. Sempre havia tingut interès per conèixer la història de les persones que hi van treballar. Per a l’elaboració del llibre “Filant Cultura” va consultar el cens de treballadors a l’arxiu municipal i va entrevistar algunes de les dones que hi van treballar fins al tancament.
Segons la coautora de llibre, Natalia Piernas, “el 80% de les dones treballaven a les màquines de filatura, moltes començaven als 14 anys i ho havien de deixar quan eren mares. Els seus sous sempre eren inferiors al dels homes i estaven exposades als riscos de patir un accident laboral i el soroll ensordidor. Aquestes no guardaven, precisament, un bon record”.
L’edifici més antic del conjunt fabril, que encara està pendent de rehabilitació, és el molí paperer que es va construir l’any 1854. Aquest s’accionava aprofitant el salt d’aigua que feia el Canal de la Infanta en travessar el Torrent Gornal. Anys més tard es va construir una fàbrica de filats i teixits de cotó on van arribar a treballar 600 persones provinents de tots els barris de L’Hospitalet.
L’historiador i membre del Centre d’Estudis de L’Hospitalet, Manuel Domínguez, que també hi ha col·laborat en el llibre, ha explicat que “l’activitat industrial va continuar fins a l’any 1973 i una dècada més tard l’Ajuntament es va plantejar reconvertir aquesta gran nau en un equipament cultural. El patrimoni s’ha de conservar i també reaprofitar perquè va ser i continui sent una oportunitat per als ciutadans”.
El primer ajuntament democràtic, conscients de les mancances de la ciutat i de les necessitats dels veïns i veïnes, va reconvertir una part del complex industrial en el Centre Cultural Metropolità de Tecla Sala on s’acull, entre altres equipaments, una de les biblioteques més grans de Catalunya. Aquí hi treballa des de fa dues dècades el Carles Ferrer, que també ha participat en el llibre “Filant Cultura”.
Per al treballador de la biblioteca “que es salvés l’edifici va ser gairebé com un miracle. Els veïns feia anys que reclamaven més serveis i l’Ajuntament del moment va atendre alguna de les seves reivindicacions. Recuperar el patrimoni és una manera de recuperar la història, la identitat i millorar l’urbanisme“.