Van representar “Los fusiles de la madre Carrar”, del dramaturg Bertolt Brecht. Els actors i actrius, tots amb alguna discapacitat visual, van aconseguir transmetre al públic tota la cruesa d’aquesta obra que narra les misèries de la guerra. L’èxit de la representació recau en el treball en equip de tots els membres de la companyia Amanida Teatre.
Una de les seves actrius, Rosa Gómez Barreda, explica que “de tots els membres de la companyia jo soc la que tinc més resta visual, tot i això, quan vaig al món real soc la que menys veus. Però a l’ONCE soc la que veu. Sempre estic molt pendent dels meus companys, que no ensopeguin, que les coses estiguin bé, que ningú pateixi”.
En aquesta línia, Hèctor Grao, responsable d’ONCE L’Hospitalet, comenta que “nosaltres, les persones amb discapacitat visual, fem servir altres eines i estratègies. Però, al cap i a la fi, el més important és que la persona estigui ben formada en allò que representa, i tingui la suficient capacitat per fer el seu treball perfectament bé, com qualsevol altre”.
Abans de representar l’obra a l’Auditori Barradas, els actors i actrius d’Amanida Teatre van participar en una taula rodona amb l’actor hospitalenc Óscar Edú, que es va prestar a posar-se en la pell d’una persona cega i conèixer quines tècniques fa servir per aprendre’s un guió.
Després de la taula rodona va assegurar que “els que podem veure no ens imaginem l’univers de les persones que no poden. Crec que són uns herois i heroïnes perquè ha de ser molt complicat, per exemple, aprendre’s un guió. Realment els admiro molt”.
Amb aquesta jornada, l’ONCE L’Hospitalet, ha volgut compartir les capacitats i habilitats de les persones amb discapacitat visual, que al mateix temps reclamen igualtat d’oportunitats.