Algunes de les farmàcies de L’Hospitalet s’han adherit a la lluita i la prevenció del càncer de pell i ho fan a través d’un qüestionari de factors de risc, consensuat amb dermatòlegs i metges d’atenció primària.

L’objectiu és trobar càncer de pell ocult en persones que fins ara mai s’haguessin preguntat si tenien aquest problema. Un cop es coneixen els resultats del test, se’l deriva o no al metge d’Atenció Primària.

Elena Palau, farmacèutica i vocal del Col·legi de Farmacèutics, ha explicat que “són persones que acudeixen a la farmàcia i no saben que poden patir algun tipus de lesió. Els farmacèutics considerem que és avantatge tant per l’usuari perquè es detecta la lesió i es deriva al CAP, com per nosaltres, que ens sentim molt satisfets amb la feina”.

En cas que sigui necessari, des del CAP se cita al pacient reclutat pel Col·legi de Farmacèutics i serà el torn del metge de família, que li tornarà a fer el qüestionari i li realitzarà una exploració del cos amb un dermatoscop, un aparell que augmenta les imatges per tal de poder detectar possibles lesions malignes o premalignes. “El qüestionari és un cribratge per tal de detectar quins factors de risc presenta el pacient”, explica Sonia Martínez, adjunta a la direcció de l’Atenció Primària Delta Llobregat.

A la Concepción, per exemple, li van detectar un melanoma durant una visita al seu dermatòleg. Per això, per a ella programes com aquest, que es fan a les farmàcies, són molt importants per poder trobar un possible càncer de pell. I és que la incidència d’aquest tipus de càncer ha augmentat un 40% als darrers 4 anys a Espanya.

“Jo recomano a tothom que vagi a la seva farmàcia i que facinservir aquest programa de detecció precoç de càncer de pell, per evitar problemes més greus relacionats amb alguna lesió a la pell. Si jo no hagués anat al dermatòleg en el seu moment, hauria degenerat en un càncer”, explica Concepción Fernández.

En cas que durant aquest qüestionari no es derivi a la persona al metge d’Atenció Primària, perquè no tinguin factors de risc, el farmacèutic farà educació sanitària pel que fa a la fotoprotecció. A més, recomanarà una visita al dermatòleg en cas que la persona s’observi canvis a la pell.