Un equip de TV de L’Hospitalet ha acompanyat a l’Andrea i el Guillem, una parella de facilitadors nocturns durant la ronda que han fet pels carrers del barri de La Florida.
La ruta comença a l’avinguda Catalunya on els veïns i veïnes que es troben al carrer els expliquen un incident que van viure el dia abans. Es tracta, diu el Guillem, “d’un col·lectiu de magrebins que sovint són increpats per una dona amb problemes de drogodependències que els ha arribat a agredir. La mediació preventiva al medi obert és vital perquè tot conflicte té un origen”.
La ronda continua per plaça Granada, on passegen pels punts amb un ús més intensiu en època estival. L’Andrea i el Guillem són els responsables i al llarg d’aquest temps s’han guanyat la confiança dels veïns dels Blocs Florida. “Ara ja no ens veuen com uns “xivatos” de l’Ajuntament, sinó que veuen que ens interessem per les seves necessitats”.
Els facilitadors de l’oci nocturn treballen com a mediadors per evitar conflictes per garantir la convivència i el descans del veïnat durant les nits dels caps de setmana i especialment d’estiu, l’època de l’any amb un ús més intensiu de l’espai públic.
Facilitadors d’oci nocturn a més zones de la ciutat
Com hem vist, els tècnics facilitadors de l’oci nocturn actuen en parelles els caps de setmana de tot l’any als Blocs de la Florida i al seu entorn.
Ara s’amplia aquest servei de divendres a dissabte a la plaça Espanyola, la plaça de la Llibertat i l’avinguda de Severo Ochoa, i als barris del Centre i Sant Josep —rambla de Just Oliveras, places del Repartidor i de l’Ajuntament, avinguda de la Fabregada, avinguda del Carrilet, carrer del Cobalt, plaça de la Serp i carrer d’Enric Prat de la Riba, en horari de 22 a 5 hores; i als Blocs de la Florida, fins a l’octubre, de dijous a diumenge.
5.500 intervencions l’any 2023
D’altra banda, la presència de tècnics a l’espai públic permet prevenir altres situacions d’inseguretat, assetjament o agressions sexuals, problemes de salut greus amb l’alcohol, robatoris, etc.
Els facilitadors també ajuden a actuar de manera coordinada i conjunta amb tots els actors que operen a les zones d’oci nocturn, per tal de prevenir i gestionar positivament els conflictes de baixa intensitat que es puguin donar, a més d’estar en relació amb el teixit social i associatiu dels barris.
Segons els responsables municipals de Prevenció, Convivència i Civisme, l’experiència ha estat positiva. Durant l’any 2023, s’han realitzat 5.500 intervencions, que han permès prevenir, reconduir o resoldre conflictes per mitjà de l’acció dels facilitadors i la col·laboració de propietaris de locals i usuaris.