Els hospitalencs Daniel Folgar i el Javier Díaz són dos extreballadors de la Nissan que han acceptat un contracte de formació sota el compromís de ser contractats pel grup xinès Chery. Es tracta d’una gran empresa automobilística que s’ha associat amb la desapareguda marca Ebro per muntar cotxes a l’antiga planta de la Zona Franca a partir del mes d’octubre. Com ells, altres 600 extreballadors es troben en la mateixa situació: desitjant tornar a treballar en el sector automobilístic.

  • Han passat tres anys des de l’acomiadament de Nissan. En quina situació us trobàveu quan vau rebre la proposta del contracte de formació?

Daniel Folgar: Quan em van acomiadar tenia 43 anys i un fill petit. No vaig dubtar a formar-me en informàtica i de seguida vaig trobar feina. Tot i això, mai no he perdut l’esperança de tornar al sector.

Javier Díaz: A mi em va agafar amb 39 anys i dos fills. Ho vaig viure amb por i molta inseguretat. Vaig aguantar dos mesos a l’atur, però de seguida la casa se’m va quedar petita. He tingut altres feines de muntatge però sempre amb ETT.

  • Com heu viscut el procés de reindustrialització de la planta de Zona Franca?

Daniel Folgar: Ens deien que hi havia empreses interessades però les ofertes no s’acabaven de formalitzar. Al final ha arribat Ebro amb Chery, que s’han unit per assegurar-nos un futur. La part negativa és que ha arribat tard i a molts extreballadors ja se’ls havia esgotat l’atur. Ara tan sols esperem que la marca xinesa funcioni igual o millor que Nissan i que duri més anys.

Javier Díaz: Confiem que la marca tingui èxit, de fet estan invertint molt perquè així sigui i ja estem veient com circula el seu primer model, l’Omoda 5. L’única incertesa que tenim és que s’acompleixin els terminis. A l’octubre finalitza la nostra formació i hauríem de ser contractats per muntar les primeres unitats.

Consulta l’entrevista íntegre al vídeo de la part superior.