Més de 70 establiments han pres part enguany en les diverses rutes de tapes que s’han fet a la ciutat, ja siguin les Festes de Primavera o les festes majors de diversos barris, unes propostes gastronòmiques que s’han traduït en bones estones i en un total de 34.800 tapes venudes.

Salamandra ha acollit el lliurament de premis, amb bona part del sector de la restauració de la ciutat.

A la ruta de tapes de les Festes de Primavera, hi ha hagut premis atorgats tant pel jurat professional, com per la votació popular. I pel que fa a les festes majors de Sant Josep, la Florida, Can Serra, Pubilla Cases i Santa Eulàlia, s’han premiat, en cada cas, les dues tapes més votades per la gent.

Premis ‘Primavera de Tapes 2024’

  • Tapa més saborosa: Charcuteria Malkoa, per la tapa Faves a la catalana amb botifarra de papada de pernil ibèric, vel de pop i cap i pota, cruixent de porro i oli d’estragó i romaní. Està situada al barri Centre, al carrer Major.
  • Tapa més creativa: Tatos Bar, al carrer Barcelona, cantonada amb Riera de la Creu, per la tapa Entrepà de calamars amb cítrics i all negre.
  • Tapa de millor qualitat gastronòmica: Mizuwari Cocktail Bar, a Riera de la Creu a tocar a la plaça del repartidor, pel Gin infusionat amb alfàbrega, olives arbequines, xarop d’alfàbrega, suc de llimona, aigua de roses i bíter d’oliva, decorat amb menta, alfàbrega i roses deshidratades.
  • Tapa més popular: El Trifàsic, per la proposta Mini burrito de vedella entatxonada amb maionesa de mostassa, enciam julienne i ceba. El bar és un clàssic de la rambla Just Oliveras. A tocar de l’Auditori Barradas és una espai que ofereix tapes i pizzes.

I pel que fa a les festes majors de Sant Josep, la Florida, Can Serra, Pubilla Cases i Santa Eulàlia, s’han premiat, en cada cas, les dues tapes més votades per la gent.

La majoria dels establiments ja hi havien participat, com la Taberna Galega O’Chispa, de la Florida. Una de les propietàries, la Miriam Salvador Zanón, ha assenyalat que “les rutes de tapes ens venen d’allò més bé perquè ens coneix més gent”. I la seva companya, María José Alarcón Compadre, ha indicat que “de vegades tens ganes de fer tapes més creatives, però també està bé oferir una tapa senzilla, de les de sempre, amb bon producte.

També n’hi ha hagut restaurants que han debutat a les rutes de tapes, com el Koya Smash Burguer & Bol, de Pubilla Cases. L’Eduardo Digaum ha agraït “la confiança que ens han mostrat els veïns”. I la seva companya, Chery Joy Memeje també s’ha mostrat agraïda i ha indicat que “nos ens ho esperàvem això de rebre un premi perquè tot just portem un any aquí”.

Premis ‘Sant Josep de Tapes 2024’

  • 1r premi a la Tapa més popular: Burning Rock & Food, amb la tapa Calamar rock: calamar servit en pa bao negre amb alga wakame i maionesa de plàncton.
  • 2n premi a la Tapa més popular: empat entre Bar Brutal 58, amb la proposta Mini cachapa de truita de blat de moro tendre acompanyada de formatge fresc casolà i pollastre desossat amb alvocat, i La Olla de Barro, amb la tapa Patacó paradise de pollastre i alvocat en harmonia.

Al barri de Sant Josep hi van participar 7 establiments que van servir 1.596 tapes.

Premis ‘Santa Eulàlia de Tapes 2024’

  • 1r premi a la Tapa més popular: Pecat Còctel Bar, amb la proposta Cassoleta de pasta de full amb sardines amb oli d’all i julivert i aperitiu blanc.
  • 2n premi a la Tapa més popular: Xurreria Santa Eulàlia, amb la tapa Patates revolconas trufades ibèriques amb maionesa trufada casolana amb un punt picant, acompanyades d’ou poché i pernil ibèric.

A Santa Eulàlia de Tapes van participar-hi 12 establiments, els quals van servir 2.823 tapes.

Premis ‘Can Serra de Tapes 2024’

  • 1r premi a la Tapa més popular: Bar Vera, amb Salmorejo casolà amb encenalls de pernil salat, bastó d’albergínia, formatge fos, melmelada i ceba cruixent.
  • 2n premi a la Tapa més popular: Bar La Bea, amb la tapa Torrada de rellom amb formatge a les fines herbes i salsa verda.

Premis ‘Pubilla Cases de Tapes 2024’

  • 1r premi a la Tapa més popular: Bar Lleida, amb la proposta Cistella terramar, una massa d’empanada farcida amb puré de patata amb mandonguilla de carn de vedella i de lluç amb tinta de calamar amb samfaina.
  • 2n premi a la Tapa més popular: Koya Smash Burger & Bol, amb la tapa Mini Smash Hamburguesa de Red Onion. Carn de vedella banyada en formatge cheddar i ceba caramel·litzada més ceba cruixent amb col i enciam amb salsa de la casa.

A Pubilla Cases de Tapes van ser 9 els establiments participants i van servir 1.476 tapes.

Premis ‘La Florida de Tapes 2024’

  • 1r premi a la Tapa més popular: O’chispa Taberna Galega, amb la tapa El retorn del Chispa, una croqueta de pernil salat amb melmelada de pebrot i cogombre.
  • 2n premi a la Tapa més popular: Bar Mireia, amb la proposta Viva Córdoba, un flamenquín cordovès amb salsa brava casolana acompanyada de salmorejo andalús.

A La Florida, es van presentar 5 establiments al concurs i es van servir 466 tapes.

El govern local ha esperonat el sector gastronòmic a continuar oferint “creativitat i bon servei a la ciutadania”, segons ha comentat la tinenta d’alcaldia de Ciutat Transformadora, Cristina Santón Ramiro.

També hi va haver premis, com menús de degustació, per als veïns i veïnes que han anat a les rutes de tapes.

La programació de les rutes de tapes està impulsada per l’Ajuntament i compta amb el suport del blog especialitzat L’Hospitalet Gastronòmic i també del Gremi d’Hostaleria i Alimentació de la ciutat.

I després de la temporada de tapes, del 7 al 24 de novembre serà el torn de la ruta A la tardor, platillos!, on bona part d’aquests restauradors i restauradores tornaran a desplegar el seu talent culinari.

La secció Gastrolovers del programa Taquilla Inversa parla d’alguns dels restaurants premiats.