El tractament del càncer de pròstata mitjançant la cirurgia robòtica aconsegueix millors resultats a l’hora de conservar la continència urinària i la funció sexual dels pacients, a més de reduir les complicacions del postoperatori. Així es desprén dels resultats del darrer any a l’Hospital de Bellvitge.

La visió en tres dimensions, l’ampliació de la imatge en 10 augments i la major precisió dels moviments són factors determinats en els bons resultats de la cirurgia robòtica, segons el doctor Francesc Vigués, cap de secció del servei d’Urologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge. Aquesta eficàcia, diu, “compensa els elevats costos d’adquisició manteniment i material de l’equip”.

Es refereix al robot Da Vinci, un sistema de cirurgia robotitzada que l’hospital va adquirir l’any 2009, i amb el qual han dut a terme 150 cirurgies de càncer de pròstata. Els resultats els donen la raó, i mostren que la recuperació de la continència urinària i de la funció sexual en els pacients operats amb aquest procediment és superior a la d’aquells pacients que s’operen amb laparoscòpia i amb cirurgia convencional.

El robot da Vinci és una plataforma amb quatre braços mecànics per a la manipulació d’instrumental quirúrgic amb un sistema mínimament invasiu i una càmera endoscòpica d’alta definició. L’Hospital de Bellvitge va ser el segon centre de Catalunya en dotar-se d’aquest equip.

Segons dades del Departament de Salut, el càncer de pròstata és el tumor més freqüent entre els homes a Catalunya, amb més de 4.000 casos anuals. Això significa que, segons les estadístiques, un de cada sis homes desenvoluparà un càncer de pròstata al llarg de la seva vida.