L’Adrià Uriol i el Daniel Rodríguez són dos alumnes hospitalencs de 2n de batxillerat del Col·legi FEP Tecla Sala i que han estat guardonats a l’Olimpíada de Biologia de Catalunya. L’Adrià ha guanyat la medalla d’or absoluta com a primer classificat, i el seu company de classe, el Daniel, una de les medalles de plata com a cinquè classificat del concurs.

“Ha sigut tota una sorpresa” explica l’Adrià. “Des de petit he tingut molta curiositat per la biologia, ja sabia que aniria encaminat cap a aquest camp”, ha afegit l’alumne. Tot i la pressió de segon de batxillerat i els exàmens de la PAU, els dos estudiants han aconseguit passar la part teòrica, un test de 50 preguntes d’un alt nivell de dificultat i les tres fases de la part pràctica: una prova de botànica, una de bioinformàtica i l’última d’observació cel·lular. “Anàvem una mica espantats veient el nivell de la part teòrica, però al final van anar força bé”, ha comentat el Daniel. Per ell, ha significat un avenç personal perquè “vaig aplicar, no només els coneixements que havia après a l’escola, sinó a casa estudiant pel meu compte”.

L’Adrià i el Daniel formen part de l’equip de cinc alumnes de diferents instituts que representarà a Catalunya en l’Olimpíada Espanyola de Biologia que se celebrarà a la Universitat de València, del 18 al 21 d’abril de 2024. Els guanyadors passaran al concurs internacional a Kazakhstan i la prova final serà a Cuba en els jocs iberoamericans.

Els alumnes ho viuen amb ganes i il·lusió, és una experiència que compartiran amb gent que té la mateixa passió per la biologia i una oportunitat que els hi pot obrir portes en un futur. “A les escoles els grans oblidats són els alumnes especialment talentosos”, explica Xavier Valbuena, professor de ciències del Col·legi Tecla Sala. “Crear activitats que els hi permeti extreure el seu potencial, gaudir de la seva excel·lència, no només del seu talent innat, sinó del veritable esforç que fan en el seu dia a dia també és molt important”, afegeix.

Des de fa catorze anys, les Olimpíades de Biologia de Catalunya tenen com principal objectiu incentivar l’interès dels estudiants de Batxillerat en l’estudi de la Biologia i reconèixer públicament el seu esforç. Aquest any es van convocar 288 alumnes de segon de batxillerat de Catalunya i d’aquests, els 20 estudiants amb millors van passar a la següent fase. Va ser en aquesta darrera fase on l’Adrià i el Daniel va aconseguir el seu passaport cap a la Olimpíada Espanyola de Biologia, ja que van quedar entre els cinc primers classificats.