Més enllà de la llera del Llobregat i de l’àrea de Cal Trabal, que recentment s’ha inclòs com Zona d’Especial de Protecció per a les Aus (ZEPA), els parcs de la ciutat també són l’hàbitat d’algunes espècies protegides d’ocells.
És el cas dels parcs de Bellvitge, de les Planes i de Can Boixeres, les tres zones verdes de L’Hospitalet que gestiona l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
Segons el Visor de Fauna de l’AMB, algunes de les espècies protegides més freqüents en l’últim any són les següents:
Parc de Bellvitge
Pit-roig: és comú en zones humides de Catalunya, tant en muntanya o boscos com en l’àrea mediterrània. És una espècie migradora i hivernant.
Mallerenga blava: es distribueix per tot el territori, llevat de les zones més desforestades. Migrador i hivernant, viatja fins a zones humides com el delta del Llobregat.
Cuereta blanca vulgar: espècie migradora, resident comú arreu del territori.
Puput: viu sobretot en ambients d’influència mediterrània i hi és present regularment durant l’hivern, ja sigui com a ocells sedentaris com a hivernants procedents d’altres zones.
Parc de les Planes
Gafarró: es considera una espècie propera a l’amenaça a Catalunya. Viu per tot el territori, des del nivell del mar fins a l’alta muntanya, tot i que és molt més abundant al litoral i a les zones baixes mediterrànies.
Cotxa fumada: a l’estiu nidifica a les zones d’alta muntanya del Pirineu i Prepirineu, d’on emigren quan arriba l’hivern fins a zones baixes mediterrànies.
Mallerenga emplomallada: es distribueix per tot el territori on hi hagi boscos, especialment de coníferes. No és habitual en alguns punts del litoral o zones amb menys cobertura forestal.
Mallerenga petita: especialment comú als boscos de coníferes del Pirineu i Prepirineu, on és una espècie dominant. Migrador i hivernant, pot aparèixer en zones baixes.
Parc de Can Boixeres
Falciot negre: au nidificant estival i migradora, molt comuna arreu del territori, especialment als nuclis urbans. És accidental a l’hivern.
Ballester: aquesta espècie es pot observar tant en àrees muntanyenques com litorals, i augmenta en nuclis urbans. És migradora i nidifica a l’estiu.
Tallarol capnegre: habita arreu del territori, en major nombre a les zones mediterrànies litorals. Fa moviments com a migrador parcial que, de vegades, poden cobrir distàncies considerables.
Mosquiter comú: catalogada com a espècie vulnerable, és un resident comú a la Catalunya humida, i més irregular en l’àrea mediterrània. És migrador i hivernant.
Què és el Visor de Fauna?
El Visor de Fauna de l’AMB mostra en temps real les observacions d’animals als diferents parcs i platges que gestiona l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
Aquesta eina digital agrupa les espècies segons siguin ocells, ratpenats, papallones, mamífers, amfibis, rèptils o odonats. En el cas dels ocells, s’hi pot trobar informació extreta del Servidor d’Informació Ornitològica de Catalunya (SIOC).
L’actualització del visor és possible gràcies a la col·laboració de centenars de persones que, de mitjana, introdueixen més de 1.500 observacions de fauna al dia a través d’ornitho.cat i ocellsdelsjardins.cat, dos projectes de ciència ciutadana que impulsa l’Institut Català d’Ornitologia.
De fet, tothom qui ho vulgui pot reportar les seves observacions en aquests portals o mitjançant l’app Naturalist.