Pugen els termòmetres i la manca d’una correcta climatització que mitigui la calor dins les aules s’estén a diversos centres de L’Hospitalet.

Per pal·liar els efectes de la calor i davant la manca de solucions a hores d’ara per part de les administracions, escoles com l’Ausiàs March o Joan Maragall han pres la iniciativa: pagar amb recursos propis ventiladors, tendals i aparells d’aire condicionat.

Des de les associacions de pares i mares es mostren preocupats pels efectes negatius que la calor pot tenir en la concentració i consegüent aprenentatge dels infants.

La necessitat de buscar mesures per mitigar el canvi climàtic als centres ja va ser objecte de debat al Ple municipal de l’abril de 2023, quan es va aprovar una inversió d’urgència de 2,5 milions d’euros per instal·lar aire condicionat als menjadors i espais d’ombra als patis de les 36 escoles d’infantil i primària de la ciutat.

Un any després, des de l’AMPA del Joan Maragall Marta Sospedra afirma que “la direcció va avançar els diners pel bé de les criatures”. Afegeix que van instal·lar “dos tendals al pati i va posar ventiladors a les aules, tot pagat per l’escola”. Afirma que “a hores d’ara, la subvenció encara no s’ha rebut, malgrat haver presentat tota la documentació necessària”.

Sobre aquesta petició, fonts municipals han explicat als Mitjans de Comunicació de L’H que el programa per instal·lar tendals i fer la climatització dels espais comuns dels centres està en marxa, però que manca l’autorització de la Generalitat per poder executar les obres.

En el cas particular de l’escola Joan Maragall, diuen que l’ajuda no s’ha denegat i que encara que no s’ha pogut pagar durant el 2023 per problemes burocràtics, el pagament es podria fer efectiu al 2024.

En total, 13 escoles de la ciutat han sol·licitat a l’Ajuntament una subvenció per millorar el confort climàtic. Segons les mateixes fonts, hi ha 7 escoles que ja compten amb el projecte aprovat.

En canvi, fonts del Departament d’Educació de la Generalitat han explicat que “l’Ajuntament de L’Hospitalet té autoritzada la competència per invertir en la mitigació del canvi climàtic als centres de la seva titularitat des de desembre. El Departament l’ha assessorat en com fer arribar aquesta inversió als centres. Hi ha altres ajuntaments del país que estan duent a terme la inversió sense problema”.

Davant d’aquesta afirmació, fonts municipals repliquen que “el departament no ha facilitat als directors l’autorització per gestionar l’obra i sense aquesta autorització l’Ajuntament no pot tramitat els expedients”.

Mentrestant, a l’escola Ausiàs March han optat per posar tres ventiladors a cada classe per suportar millor les elevades temperatures, segons explica Elena Gómez, membre de l’AFA del col·legi.

Altres centres de la ciutat també han buscat solucions per fer front a la calor davant, segons lamenten, la manca d’ajudes de l’Ajuntament i la Generalitat. Per exemple, l’institut Pere Lliscart també ha instal·lat un tendall pel seu propi compte. Les escoles Milagros Consarnau i Pompeu Fabra han comprat ventiladors i l’escola Provençana també preveu adquirir-ne.

D’altres han elevat les seves reivindicacions a la Sindicatura de Greuges, com és el cas de l’escola Carpa. El passat dilluns, infants i famílies es van manifestar a les portes del centre per demanar la climatització de les instal·lacions i denunciar que en algunes aules s’arriba fins als 40 graus.

D’altra banda, el sindicat USTEC-STEs alerta que “fa anys que avisem que és urgent modernitzar unes instal·lacions educatives envellides, convertir zones d’esbarjo cimentats en refugis climàtics i adaptar aules per garantir la qualitat educativa en èpoques de molta calor”. I a la vegada proposen avançar en la implantació de la jornada continuada i destinar el 6% del PIB en educació pública per millorar els equipaments.

També demanen un protocol clar per a tots els centres davant situacions de temperatures extremes. “No es pot deixar a criteri de les direccions. Cal preveure flexibilització horària i suspensió d’activitats quan la salut de l’alumnat i treballadors estigui en risc”, afirmen.