Segons els científics, les restes de la troballa corresponen a l’espècie de Diplodocus, un gènere de dinosaures sauròpodes de coll llarg, cap petit, potes gruixudes i cua robusta de l’època del Juràssic tardà, fa entre 155 i 145 milions d’anys.
Les restes han estat trobades per uns obrers que estaven treballant en les obres de l’alta velocitat i han estat ells mateixos qui han avisat als responsables de seguretat al veure les dimensions de la troballa. Els obrers han explicat que en un primer moment s’han pensat que les restes corresponien a les d’una costellada fins que al treure la runa han vist que les dimensions de la troballa no es corresponien ni a una vedella ni a un cabrit. Un dels obrers ha hagut de ser traslladat a l’Hospital de Bellvitge a causa d’un atac d’ansietat provocat per l’envergadura de la situació.
També han aparegut a la mateixa zona una dent, d’uns 20 centímetres de longitud, que podria pertànyer a un animal carnívor prehistòric de la mateixa mida, restes òssies de sauròpodes que podrien pertànyer a la zona pèlvica o escapular d’un gran exemplar i una altra resta òssia que encara no s’ha pogut desenterrar completament.
Algunes de les petjades fossilitzades que també s’han trobat al jaciment, mostren que els sauròpodes tenien unes potes àmplies i rodones, semblants a les dels elefants, amb els dits curts, cilíndrics i amb la punta plana.
Un grup d’arqueòlegs de diferents universitats catalanes s’ha desplaçat fins a la zona al conèixer la notícia i han qualificat el descobriment com un dels més importants del món per la quantitat i la qualitat de les restes trobades. Segons la comunitat científica aquesta zona del barri del Gornal de L’Hospitalet podria esdevenir el jaciment més important descobert fins ara a Catalunya.
Els veïns que ara es troben afectats per aquesta troballa temen que encara es compliqui més la situació i s’allargui més del previst les obres de l’alta velocitat. En aquest sentit, la portaveu de la Coordinadora d’entitats del Gornal, Teresa Jiménez Villarejo, ha manifestat que “això ja és una passada, tot ens toca a nosaltres i ja no sé si és bona o mala sort però el que volem els veïns és que si han d’investigar que ho facin però per sota de terra i que la superfície la tapin ja”.
Segons els científics, s’estudia la possibilitat de traslladar les restes prehistòriques al Museu d’Història de L’Hospitalet, encara que el trasllat de les restes òssies de majors dimensions serà complicat ja que desprès de protegir-les amb una capa de guix i cartró, perquè no es malmetin, s’haurà de transportar un tros de parterre d’uns 200 quilos de pes amb l’ajuda d’una grua muntada sobre un vehicle tot terreny.
No obstant això, no s’ha fixat cap data de trasllat ja que es preveu dur a terme una campanya d’excavacions que podria fer sortir a la llum més restes de dinosaures en aquesta zona, ja que fins al moment nomès s’ha excavat una petita parcel·la procedent de les mateixes obres de l’alta velocitat.
Canal-h.net 28/12/07
Seccions