El Teatre Joventut va acollir dijous al vespre l’acte anual de reconeixement a la trajectòria dels comerços de proximitat de la ciutat. En aquesta ocasió s’han premiat 7 comerços que es distingeixen pel seu arrelament i la seva vocació de servei.

Els comerços premiats enguany són els següents:

FARMÀCIA TURMO: va obrir l’any 1939 i s’ubica al barri de Santa Eulàlia. El negoci pertany a la família Turmo i el va iniciar Antonio Turmo Nadal. Va recollir el guardó la filla del fundador, Carme Turmo.

GESTORIA I AUTOESCOLA ANDREU: la família Andreu Bonet va obrir el negoci l’any 1953 al barri del Centre. El guardó el va recollir Maria del Pilar Andreu Daufi, filla del fundador del negoci, Andrés Andreu Reboll.

PALLARÉS ADMINISTRACIÓ DE FINQUES S.L.P.: Vicens Pallarés va obrir el negoci l’any 1950. L’establiment pertany a la família Pallarés i s’ubica al barri de Collblanc. El guardó va ser recollit pel mateix fundador del comerç.

ELVI’S: Francisca Riba Calvet va obrir aquesta llenceria l’any 1955 al barri de Santa Eulàlia. Pertany a la família Bosch. Van recollir el guardó la filla i les nétes de la fundadora, Elvira Bosch Riba, Esther Díez Bosch i Anna Díez Bosch, respectivament.

BOSSES PARETO: la família Gost Jordà va obrir el negoci l’any 1955 al barri de Santa Eulàlia. La persona que va iniciar el negoci va ser Maria Pilar Jordà Garcia, la qual va recollir el guardó acompanyada de la seva filla, Montserrat Gost Jordà.

MONRÓS COPI-FOTO: el negoci pertany a la família Monrós i va obrir l’any 1954 al barri del Centre. El guardó el van recollir la vídua i els tres fills del fundador del comerç, Antoni Monrós i Valls (Maria Rosa Ibáñez, Ricard Monrós, Montserrat Monrós i Toni Monrós, respectivament).

+ Q FLOR: aquesta floristeria pertany a la família Figueras. La fundadora va ser Ramona Figueras, la qual va obrir el negoci l’any 1950 al barri del Centre. Va recollir el guardó la néta de la fundadora, Mar Duran Bonjoch.

Mar Duran, és la tercera generació que treballa la floristeria +QFlor del barri del centre. La neta de la fundadora de la floristeria ha explicat com a curiositat de la seva botiga, que han treballat molt aportant flors per a espectacles de televisió i de teatre.

Una altra de les premiades ha estat la Farmacia Turmo del barri de Santa Eulàlia. Carmé Tumo filla del fundador del negoci, també ha explicat, com a anècdota, que el seu pare va comprar l’establiment, el 1939, després que matessin a l’anterior farmacèutic. Només hi havia tres farmàcies al barri i tenia clients de tot arreu. “Alguns clients venien a demanar-li consells i encara ara trobem persones molt agraïdes a aquest tracte de proximitat”.

Els comerciants també s’han referit a la crisi. Avui divendres, en el programa ‘Tots els matins’, Andreu Bonet, de l’autoescola i gestoria Bonet, del Centre, ha recordat que el comerç ja ha superat altres crisis tant o més crues que aquesta, i s’ha mostrat convençut que ens en sortirem.

De la seva banda, Esther Díez, de la botiga de llenceria Elvi’s, de Santa Eulàlia, ha posat l’accent en la necessitat d’adaptar-se als nous temps i a les noves pautes de consum de la ciutadania. Sobre aquest particular, ha indicat que les botigues han de potenciar la venda per Internet i les xarxes socials.

Reconeixements especials

A més d’aquests reconeixements, es van atorgar dues mencions especials a l’expresident del Grup Botigues Centre–Sant Josep, Miquel González i Pardo, i a l’expresidenta del Merca-2 Bellvitge, Guadalupe Ortega Rojano.

Miquel González és joier i regenta l’empresa González i Surroca, juntament amb el seu soci Gonçal Surroca. Ha format part de la Junta de Botiguers del Centre i Sant Josep, primer com a vocal, després com a tresorer i finalment com a president, un càrrec que ha ocupat durant els darrers sis anys i des del qual ha aconseguit donar forma i contingut al Pla de dinamització del Centre.

Guadalupe Ortega Rojano ha treballat al mercat de la Florida, al mercat de La Boqueria, al mercat del Torrent Gornal, al mercat de Bellvitge i, finalment, al mercat Merca-2 Bellvitge, on l’any 1989 va obrir una parada. Guadalupe destaca per la seva iniciativa i per la seva implicació en els mercats municipals. De fet, des del 2006 fins al 2011 va ser la presidenta de la junta del Merca-2 Bellvitge i va dotar el mercat de vitalitat associativa, fins al punt de convertir-lo en un dels mercats més dinàmics de la ciutat.


Concurs fotogràfic de Nadal

En el transcurs de l’acte, també es van lliurar els premis als tres guanyadors del concurs de fotografia Nadal de comerç, el qual s’emmarca en la campanya de Nadal de comerç de l’any passat. El primer premi consisteix en un val de compra valorat en 600 euros per comprar al mercat del Torrent Gornal; el segon premi, en un val de compra valorat en 500 euros per comprar al centre comercial La Farga; i el tercer premi, en un val de compra valorat en 400 euros per comprar a l’IKEA. Tots tres premis són a càrrec del mercat del Torrent Gornal, del centre comercial La Farga i de l’IKEA.