Fa unes setmanes s’han fet viral a les xarxes socials unes imatges d’un atracament a Barcelona utilitzant la clau coneguda com a matalleó. A L’Hospitalet també s’han produït alguns casos, tot i que des de Mossos d’Esquadra asseguren que són puntuals.

El matalleó és una clau on l’atacant posa l’avantbraç al coll de la víctima per ofegar-la, i que així, perdi el coneixement. Aquesta tècnica d’immobilització també s’ha practicat a L’Hospitalet. A finals d’estiu, el Josep Nolla tornava de matinada al seu barri, a Santa Eulàlia, i a la Plaça Pius XII, dos individus el van abordar. En pocs segons, un d’ells el va asfixiar amb un matalleó fins que va perdre la consciència. Ja a terra, el van robar i agredir.

“Perds el coneixement de seguida. Des que te l’apliquen pot passar menys de cinc segons i caus en rodó” recorda el Josep, que a més, quan estava inconscient, el van colpejar. “Em van trencar el nas i no em vaig adonar fins que una persona em va despertar. No havia notat el cop ni res. Em vaig aixecar i estava tot ple de sang” De fet, va tornar a perdre la consciència quan va arribar l’ambulància i ja es va despertar a l’Hospital de Bellvitge quan li feien un TAC.

A l’Agustín també el van atracar amb la tècnica del matalleó tal com recull la seva denúncia als Mossos. Els agressors van entrar amb ell a la finca de casa seva al barri del Centre. A l’entrada, un d’ells el va agafar del coll, mentre un altre li estirava amb força d’una cadena d’or. L’Agustín va poder reaccionar.

“Em vaig defensar com vaig poder. Li vaig agafar del braç i vaig portar la mà a la boca i el vaig mossegar amb tota la meva força” explica Agustín a qui van ferir al coll, el llavi i el mentó.

En aquest cas, l’Agustín es va poder escapolir del matalleó, però això és molt poc habitual, segons afirma André Guimaraes, expert en arts marcials. Al seu gimnàs a Santa Eulàlia ensenya com defensar-se d’aquesta clau.

“Quan algú li ataquen per l’esquena amb un matalleó és molt difícil la defensa. Hi ha algunes tècniques per intentar defensar-se, però és molt difícil” explica el head-coach i expert de jiu-jitsu brasiler, Andre Guimaraes.

El matalleó té el seu origen en el jiu-jitsu brasiler, una art marcial de combat i defensa personal. Si s’aplica malament, com es bloqueja l’arribada de l’oxigen al cervell, pot provocar greus lesions i fins i tot s’han registrat dues morts a Espanya per matalleó. Segons Mossos d’Esquadra, a L’Hospitalet els possibles casos de matalleó són escassos i força disseminats pels barris. A hores d’ara, s’estan investigant els perfils de les agressions per poder detenir als presumptes autors.