Fa poc que van acabar de construir l’edifici a Santa Eulàlia i la promotora acaba de treure aquest habitatge al mercat de lloguer. En demana més de tres mil euros al mes, per aquest pis de cent metres quadrats amb piscina al carrer Bacardí, al costat de la Granvia. Són preus que mai s’havien vist fins ara a L’Hospitalet per un pis de lloguer.

També es poden trobar cases amb dos-cents i tres-cents metres quadrats on el lloguer frega els quatre mil euros al mes. Són preus prohibitius que mostren com es troba de tensionat el mercat de lloguer a la ciutat. Ja fa uns mesos, L’Hospitalet va arribar al seu màxim històric del preu del lloguer amb una mitjana de 774 euros al mes, una situació de rècord del lloguer que es repeteix altres ciutats de l’àrea metropolitana.

“És un mercat que ens ha portat a un lloguer en màxims. A Barcelona, a tota l’àrea metropolitana, incloent-hi L’Hospitalet” explica el catedràtic d’Economia Aplicada de Tecnocampus de la UPF, Josep Maria Raya. “Estem en un mercat tensionat on és molt difícil aturar aquesta marxa perquè tenim molta més demanda que oferta”. Raya creu que s’hauria de crear més lloguer públic i prendre mesures perquè surti més pis de lloguer al mercat.

Diferències entre barris pel preu del lloguer

Aquest mercat tensionat del lloguer a L’Hospitalet es viu de forma diferent segons el barri de la ciutat. Per les dades de finals del 2022, hi ha una diferència de gairebé quatre-cents euros entre el lloguer més car, a Santa Eulàlia on es paga 870 euros al mes, amb el Gornal, on no s’arriba els cinc-cents. També es dona la situació, que els barris més cars de L’Hospitalet, Santa Eulàlia i Collblanc, són els que fan frontera amb Barcelona.

“Ja passa a la resta d’àrea metropolitana, que com més a prop hi ets de Barcelona, més pateixes la tensió del lloguer de Barcelona que es va desplaçant” argumenta el catedràtic Josep Maria Raya. “L’Hospitalet està a molt a prop de Barcelona i la pateix molt. I dins de L’Hospitalet també es nota la diferència dels barris que estan més a prop de Barcelona de la resta”.

L’Hospitalet es troba entre els 140 municipis catalans que la Generalitat ha declarat com a zones de mercat residencial tensionat, una mesura que permetrà limitar el preu del lloguer en un futur. Abans d’aplicar-se, haurà de rebre el vistiplau del govern espanyol.