Aquest mes de febrer s’iniciarà el procés participatiu per definir el nou Pla Local de l’Habitatge. El tret de sortida serà una sessió oberta el proper 20 de febrer en què es presentarà la diagnosi sobre l’habitatge a L’Hospitalet.
Aquest va ser un dels temes que es va donar a conèixer aquest dijous a la primera sessió de la Taula Sectorial d’Habitatge creada a finals de l’any passat. La taula és un òrgan consultiu que neix del Consell de Ciutat i que compta amb una seixantena de persones, que han de fer propostes en aquest àmbit.
El seu president l’exregidor d’ERC, Antoni Garcia, ha dit que “aquesta taula vol ser un espai de reflexió i de propostes de diferents entitats per potenciar les polítiques que garanteixin el dret a l’habitatge a la ciutat i poder dibuixar una estratègia organitzativa i debatre les propostes”.
Durant un mes, la ciutadania i les entitats han pogut dir la seva des del web de Participació (www.lhon-participa.cat). Durant els primers mesos de funcionament, la Taula sectorial elaborarà un pla de treball amb els eixos d’actuació prioritaris. En la sessió inicial, cada persona i entitat participant ha fet arribar les seves propostes. L’accés a l’habitatge i la rehabilitació d’immobles han centrat el debat.
La diagnosi municipal detecta que 8.000 pisos necessiten rehabilitació
En el document de diagnosi que es presentarà el dia 20 de febrer i que ja es pot consultar online es posa de manifest l’envelliment de bona part dels pisos que hi ha a la ciutat, amb un 70% del parc d’habitatge construït entre els anys 60 i 80. L’estudi també destaca que uns 8.000 pisos necessiten de rehabilitació, repartits a parts iguals entre els barris de la Marina i el Samontà. També s’assenyala un 30% d’habitatges es troben en edificis de quatre o més plantes sense ascensor.
Pel que fa a les dificultats d’accedir a un habitatge, la diagnosi assegura que, de mitjana, els hospitalencs destinen una quarta part del seu salari a pagar el lloguer. També diu que els pisos de protecció projectats són insuficients per donar resposta a la demanda, i fixa el dèficit en 3.000 habitatges. A més, es determina que un 8% dels pisos de la ciutat estan buits.
Pla Local de l’Habitatge
Les dades han de servir per elaborar el Pla Local de l’Habitatge. Un instrument de planificació que ha de fixar les estratègies de l’Ajuntament durant els propers anys per garantir el dret a un habitatge digne.
José Antonio Alcaide, regidor d’agenda urbana 2030-2050, ha afirmat que “el Pla Local d’Habitatge ha d’estar adequat a les característiques de la ciutat i tenir uns objectius reals. No tenim més espai hem d’apostar per la rehabilitació i per implementar un percentatge d’habitatge públic a la ciutat., que sigui de qualitat però amb un preu econòmic”.
De fet, la diagnosi diu que els pisos de protecció projectats són insuficients per donar resposta a la demanda, i fixa el dèficit en 3.000 habitatges. Amb tot, el procés participatiu comptarà amb una segona sessió de recollida de propostes. A més, s’obrirà una enquesta en línia perquè la ciutadania pugui aportar-hi el seus suggeriments. Les properes sessions de treball es celebraran el 20 de febrer per contrastar ales dades d’aquest informe i el 4 de març per recollir propostes.