L’índex que entrarà en vigor aquest divendres està calculat per entitats sòlides i permet un interval de preus en funció de moltes coses, tot tenint en compte la zona, la superfície del pis o els valors extrets.
Per treure l’entrellat de tot plegat, a l’Entrevista de l’Informatiu hem parlat amb Josep Maria Raya, catedràtic d’Economia Aplicada de la Universitat Pompeu Fabra. Ha recordat que “dels inputs a destacar per part de l’índex tenim les zones amb pocs habitants, de 500 a 2000, l’edat de l’edifici, la qualificació energètica, les vistes o el seu estat”.
Raya ha dit que “el topall afectarà pocs contractes perquè sí té la seva afectació si s’és un gran tenidor o si parlem de pisos nous que entren al mercat o que no ho hagin estat en els darrers cinc anys. Aquí sí que entra l’índex i allò que tindrà més impacte serà quan els contractes a mesura que acabin i es facin de nou només hauran de recollir la renda antiga i actualitzar-la però no podran canviar de preus sigui o no el mateix inquilí”.
Josep Maria Raya ha indicat que “regular el lloguer de temporada és difícil perquè sempre hi haurà una fugida. Aconseguir un habitatge digne és difícil perquè hi ha una mena de lluita entre propietaris i llogaters perquè són antagònics allò que volen. Uns, que hi hagi poca oferta i els altres que es facin molts pisos. Aquí no tenim lloguer social perquè no hi ha voluntat política i no hi ha ganes de fer-ho”.