Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), una de cada quatre persones experimentarà algun problema de salut mental al llarg de la seva vida. A L’Hospitalet, durant aquest mes d’octubre i sota el lema  “Salut mental, salut mundial. Un dret universal”, una trentena d’activitats serviran per prendre consciència que la població ha de tenir una bona salut mental i emocional.

Aquesta commemoració, promoguda per la Federació Mundial de la Salut Mental, va néixer l’any 1992 per equiparar la salut mental amb la salut física. Els seus objectius són sensibilitzar la societat sobre els trastorns mentals, lluitar contra l’estigmatització que pateixen les persones afectades i impulsar iniciatives que en millorin l’atenció.

L’alcaldessa de la ciutat, Núria Marín, a les seves xarxes socials, s’ha referit a la commemoració d’aquest dia afirmant que “la salut mental és un dret indispensable per gaudir d’una vida digna, avançar en una societat més justa i cohesionada i trencar estigmes. Des de l’Ajuntament oferim serveis i suport, però necessitem més inversió i recursos en prevenció i tractaments”.

A L’Hospitalet, la primera activitat dins dels actes del mes de la salut mental ha estat la  novena edició del Festival Dulcinea Curts, organitzat pel Club Social El Roure i AFEMHOS. També està previst que el proper 21 d’octubre, a la plaça de la Cultura,  aquestes dues entitats celebrin el 25è aniversari de l’associació amb un homenatge a les persones fundadores durant la Mostra de Serveis i Entitats de Salut Mental de L’Hospitalet, dissabte 21 d’octubre, a la plaça de la Cultura.

L’agenda d’actes del mes de la salut mental a L’Hospitalet és molt àmplia i diversa amb conferències, tallers, exposicions, mostra de serveis i entitats, club de lectura, entre d’altres. 

Segons un informe publicat pel Consell General del Jovent i Salut Mental de Catalunya, un de cada set joves experimenta un problema de salut mental sent els d’entre 18 i 34 anys els que més visiten els centres de salut mental. L’informe destaca, també, la greu situació vers el suïcidi, que s’ha convertit en la primera causa de mort no natural entre les persones joves.

Nil Roca va ingressar a l’Hospital de Dia de la Fundació Orienta. Durant aquest temps, ell junt amb una trentena de joves d’entre 12 i 18 anys amb algun problema de salut mental, han assistit a un programa intensiu de psicoteràpia. Els tallers grupals amb presència de familiars els han ajudat a recuperar l’autoestima.