Ningú dormint al carrer. És el lema que ha presidit l’acte a L’Hospitalet pel Dia Europeu de les persones sense llar. Un desig o intenció, que sembla més complicat veient com el sensellarisme creix a la ciutat: al darrer recompte es van comptabilitzar 163 persones que vivien al carrer, 71 més que fa dos anys.

“En aquests darrers anys hem vist que ha pujat el nombre de persones que viuen al carrer. Viuen al mateix carrer, en cotxes o furgonetes” explica el membre de la parròquia Mare de Déu dels Desemparats i treballador social de professió, Josep Francesc Canals. “L’augment de persones que viuen al carrer es deu a la pujada del preu de les habitacions compartides, que és el que ens trobem més amb les persones que ens truquen a la porta”, explica Canals.

Justament garantir l’habitatge és un dels punts claus de les propostes de les entitats i que les entitats organitzadores han recollit en un full que han repartit entre el públic. També reivindiquen garantir el padró o obrir espais petits, coneguts com de baixa exigència, on a diferència del Centre d’Estada Limitada Els Alps, puguin accedir sense limitacions.

“Ara mateix el Centre d’Estada Limitada Els Alps es queda curt” descriu la treballadora social de la Fundació La Vinya, Ana Sanz. “Però es necessiten altres espais específics, on per exemple, on la gent pugui entrar amb problemàtiques o amb gossos” explica.

Tot i que no hi ha un perfil clar de persona que viu al carrer a L’Hospitalet, des de les diferents entitats que hi treballen amb aquest col.lectiu apunten que la gran majoria són espanyols. A més, tot i que a vegades canvien de ciutat, es troben força arrelats a L’Hospitalet.

“Hi ha molta gent amb cronicitat de molts anys a L’Hospitalet i altres persones amb força moviment però retornen a la ciutat” afirma Pedro Fernández, tècnic de persones sense llar a Creu Roja de L’Hospitalet. “Creiem que abandonen L’Hospitalet, però tornen i no tenen solucionat el seu problema”.

A l’acte han llegit un manifest al qual s’han adherit les diferents entitats que hi treballen amb les persones sense llar a la ciutat: Creu Roja, Càritas Diocesana, Fundació La Vinya i les parròquies de L’Hospitalet.