Els delictes contra la llibertat sexual han estat una de les tipologies criminals que més han augmentat a L’Hospitalet, durant el 2023, amb una pujada del 46,2% respecte l’any anterior, segons dades del darrer Balanç de criminalitat publicat pel Ministeri de l’Interior. D’aquests, destaca l’increment de les agressions amb penetració, que gairebé es dupliquen.

Així, de les 44 violacions que es van cometre a la ciutat durant el 2022 s’ha passat a les 86 que van haver-hi en el darrer any. La resta de delictes sexuals superen el centenar de casos i també pugen, en aquest cas un 20,9%.

Els delictes contra la llibertat sexual també han augmentat al conjunt de Catalunya i d’Espanya, però en percentatges considerablement més baixos que a L’Hospitalet. En concret, Catalunya registra un increment del 34,1% en les violacions amb penetració i un 13,6% en la resta de delictes, mentre que a nivell estatal aquests percentatges són del 14,2% i del 15,3%.

Font: Balanç de criminalitat 2023 – Ministeri de l’Interior.

Les entitats de dones de la ciutat n’opinen

Una situació que les entitats feministes de L’Hospitalet veuen amb preocupació. És el cas del Grup de Dones del Gornal, que consideren que cal posar el focus en l’educació sexual i emocional dels joves.

La Cinta Forcadell Fuentes, membre de la junta de l’entitat, assenyala que “hi ha molts joves que estan desbordats amb el sexe. Veuen pornografia però no l’entenen, i poden arribar a tenir comportaments que pensen que són normals. Necessitem molta educació sexual, a l’escola però sobretot a casa”.

Una mesura que comparteixen a l’Associació de Dones de Sant Josep, que també demana endurir les penes dels delictes sexuals. La seva presidenta, Montserrat Arroyo, afirma que “cal canviar les lleis. Si violar una dona costés 40 o 50 anys tancat a la presó sense cap rebaixa per bon comportament, potser els agressors s’ho pensarien abans”.

En paral·lel, creuen que el moviment feminista ha de fer autocrítica i ser més inclusiu. Així, Arroyo assegura que “alguna cosa ens hem de qüestionar, perquè les dades estan pujant molt. Hem de construir des d’un lloc que no sigui l’odi i la guerra, perquè això porta més odi i més guerra. Potser hem de fer un altre tipus de plantejament i un altre tipus de missatge. És qüestió de relaxar-se i seure totes i tots per parlar”.

Els jutjats de violència de gènere, saturats

L’augment de les agressions sexuals expliquen, en part, que el jutjat de violència de gènere de L’Hospitalet estigui desbordat. En concret, la seva càrrega de feina supera en més d’un 20% el número de casos que està preparat per atendre.

De fet, segons ha reconegut el Ministeri de Justícia, un terç dels jutjats de violència masclista d’Espanya estan saturats, alguns dels quals arriben a tenir un excés de feina del voltant d’un 60%.

Les dades s’han fet públiques després d’una pregunta parlamentària de Sumar al Congrés dels Diputats.