Un total de 59 alumnes han iniciat aquest mes de gener vuit accions de formació professional per a l’ocupació al Centre Municipal de Formació i Orientació al Treball (CEMFO). Les formacions, sense cost per a l’alumnat, són part de les cases d’oficis d’hostaleria i d’instal·lacions i eficiència energètica i dels programes de formació i inserció (PFI).

Aquestes formacions tenen com a objectiu millorar la inserció o la reinserció laboral dels joves i també fan possible l’accés a cicles de formació professional de grau mitjà o superior.

Han començat la seva formació 20 alumnes de la Casa d’Oficis d’Instal·lacions Elèctriques i Eficiència Energètica, en les especialitats de muntatge i manteniment d’instal·lacions elèctriques de baixa tensió; operacions de fontaneria i calefacció-climatització domèstica; muntatge i manteniment d’instal·lacions frigorífiques; muntatge i manteniment d’instal·lacions solars tèrmiques, i energia i sostenibilitat. Els cursos combinen la formació i la pràctica laboral amb un contracte laboral de sis mesos.

Santiago Esteban és alumne d’Instal·lacions de Plaques Solars i ha dit que “vinc de graduar-me a l’ESO i no vaig poder entrar al cicle que volia. Té moltes sortides i m’agradaria treballar o fer un cicle i continuar en aquest àmbit”.

Rodrigo Maquera alumne d’Instal·lacions Elèctriques ha assenyalat que “vaig arribar ara fa un any i m’estan homologant el Batxillerat. Em van recomanar estudiar Electricitat i és allò que volia”. Daniel Benítez és director de la Casa d’Oficis d’Instal·lacions i ha explicat que “aquest és un programa profitós per a joves que venen d’un fracàs escolar. Tenen la oportunitat de reinsertar-se amb eines competencials i personal que afavoreixen la inserció”.

Les cases d’oficis són accions subvencionades pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc projecte Treball als barris, un programa de suport als territoris amb majors necessitats de reequilibri territorial i social. El projecte dona suport de manera prioritària als barris de la zona nord de la ciutat: Collblanc, la Torrassa, Pubilla Cases, la Florida i les Planes. Barris que, per les seves característiques, requereixen una atenció especial de l’Administració per millorar-los des del punt de vista ocupacional, social i econòmic, amb l’objectiu de contribuir a l’equilibri social i territorial. El projecte Treball als barris va atendre l’any passat més de 250 persones, amb accions d’orientació laboral i formació professional.

PFI, formació orientada a la inserció laboral i a la continuïtat formativa

19 alumnes han començat els cursos d’auxiliar d’hoteleria en dues especialitats: cuina i càtering i cuina i serveis de restaurant dels programes de formació i inserció (PFI), unes formacions bàsiques, de 1.000 hores de durada,autoritzades pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i cofinançades per la Diputació de Barcelona.

L’alumnat es forma durant 7  mesos al Centre de Formació d’Hostaleria de L’Hospitalet i hi farà pràctiques al restaurant del CEMFO. La formació millora la inserció laboral de l’alumnat i la seva continuïtat formativa, ja que, en acabar, assoleix el certificat de professionalitat de nivell 1, que permet accedir a un cicle formatiu de grau mitjà (CFGM). En l’edició anterior, més d’un 60 % de l’alumnates va incorporar a un CFGM per continuar els estudis d’hostaleria.

El programa PFI s’adreça a joves de 16 a 21 anys de L’Hospitalet que han abandonat l’educació secundària obligatòria sense obtenir-ne el títol i que en el moment d’iniciar el programa no segueixen estudis en el sistema educatiu ni participen en altres accions de formació.

D’altra banda, 40 alumnes han començat la formació en les Cases d’Oficis de la ciutat, programes mixtos de formació i treball, de 1.500 hores de durada, amb les quals obtenen el certificat de professionalitat de nivell 2. Són formacions adreçades a joves menors de 30 anys demandants d’ocupació no ocupats amb el graduat d’ESO amb l’objectiu de millorar-ne la preparació professional i la inserció laboral.

20 alumnes han començat la formació a la Casa d’Oficis d’Hostaleria en tres especialitats: mòdul de cuina; mòdul de serveis de restaurant, bar i cafeteria, i mòdul de serveis de planta d’hotel, recepció i cafeteria. Els cursos combinen la formació teòrica i les pràctiques al restaurant del Centre Municipal de Formació i Ocupació de L’Hospitalet (CEMFO).

Formació professional per a l’ocupació: 468 alumnes el 2023

Durant el curs 2022-2023, un total de 468 alumnes s’han format en els 46 cursos oferts per l’Ajuntament de L’Hospitalet. Tots els programes són sense cost per a l’alumnat i estan destinats a sectors de la societat amb dificultats per inserir-se al mercat laboral, joves que han abandonat el sistema educatiu i no tenen una titulació, persones a l’atur o dones amb càrregues familiars, entre d’altres.