Ja està en marxa Famílies actives: salut i natura, un programa d’activitat física al parc de les Planes com a eina preventiva i terapèutica del sobrepès i l’obesitat en infants i les seves famílies.

El projecte està orientat a nuclis familiars que per les seves condicions socials i hàbits, tenen alt risc de patir obesitat i també es busca vincular les famílies a la salut mediambiental, la biodiversitat, l’alimentació o la socialització per prendre consciència d’hàbits saludables. També es persegueix que la incorporació d’activitats

A més, el projecte vol fomentar la incorporació d’activitats físiques saludables al medi natural com a prescripció social i verda feta pels equips de pediatria d’atenció primària.

El projecte està dinamitzat per l’Esplai les Planes amb la col·laboració d’una alumna de quart del grau de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport que du a terme les pràctiques. Les sessions es fan a l’entorn del mòdul de la Jugateca Ambiental del parc de les Planes i inclouen esport familiar, circuits de salut i biodiversitat al parc, tallers de descans i relaxació i de nutrició i alimentació saludable.

El projecte sorgeix a partir d’un treball de col·laboració amb el Servei de Pediatria Ambiental de l’Hospital Sant Joan de Déu i el Grup Promotor de Pediatria Ambiental del Pla integral de regeneració urbana les Planes-Blocs Florida, amb la col·laboració de l’AMB i els equips de pediatria dels CAP i l’atenció primària de l’ICS.

Els equips de pediatria dels CAP la Florida, Can Serra i Just Oliveras deriven els infants i les famílies a l’esplai perquè puguin inscriure’s a l’activitat, tenint en compte diversos criteris com l’addicció a les pantalles, dificultats per fer activitats quotidianes, risc de patir obesitat o la falta de recursos econòmics i relacions socials.

En finalitzar la primera experiència de Famílies actives: salut i natura al mes de juny, l’Hospital Sant Joan de Déu n’avaluarà l’impacte i recollirà dades per a un estudi sobre l’efectivitat de la pediatria ambiental, que tindrà en compte factors com ara les hores d’exposició a la natura, el pes i l’IMC d’abans i després de participar en el projecte, la força, la coordinació o el nombre de prescripcions socials i verdes fetes des de cada CAP.