Protecció Civil de la Generalitat manté activa l’ALERTA del pla INUNCAT per la previsió de pluges intenses i també per acumulacions destacades; l’alerta del pla VENTCAT per fort vent; i l’alerta del pla PROCICAT per fort onatge a tot el litoral català.

Davant aquesta previsió es demana a la població molta prudència en la mobilitat a les zones que es poden veure afectades per les fortes pluges, i sobretot allunyar-se de rieres i zones inundables i evitar travessar-les a peu o amb vehicle. Pel que fa al vent, cal retirar qualsevol objecte de terrasses o façanes que pugui caure, i extremar les precaucions en les activitats a l’aire lliure sobretot en zones boscoses i espais elevats. Finalment, quant a l’onatge, s’ha d’evitar acostar-se a les zones on trenquin fort les onades per evitar caure i ser arrossegats.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), es preveu l’entrada d’un front que passarà ràpidament, però que pot deixar intensitats i acumulacions destacades sobretot a la zona del Pirineu Occidental.

La pluja anirà arribant a mesura que entri la nit. Les quantitats més abundants (més de 100 litres/m2 en 24 hores) s’esperen al Pirineu i Prepirineu Occidental, però, tot i això, també es poden donar intensitats fortes (més de 20 litres/m2 en 30 minuts) gairebé a qualsevol lloc (amb més probabilitat a la meitat nord i resta del prelitoral). De matinada la situació ja anirà a la baixa i restringida al Pirineu.

Pel que fa al vent, de component oest, es reforçarà en general entre avui i demà divendres. Avui dijous, les ratxes més intenses, amb cops de més de 72 km/h, afectaran sobretot el Pirineu i Prepirineu però també a qualsevol punt del territori amb menys intensitat. Divendres, el fort vent es generalitzarà i afectarà especialment les comarques del litoral i prelitoral central i de Girona sobretot a la franja del matí i migdia.

L‘onatge s’alterarà molt ràpidament gairebé arreu a partir d’avui i fins demà a la tarda, amb onades de més de 4 metres (mar brava). Hi haurà notable mar de fons, i avui la direcció de l’onatge serà de sud o sud-oest.

Els serveis municipals, d’acord amb aquests plans, han de romandre atents a l’estat del mobiliari urbà i elements temporals, i si la situació ho requereix es procedirà al tancament de parcs o zones on hi hagi un risc de caiguda d’arbres o branques. Podeu consultar totes les actuacions a fer, els consells i les recomanacions per als municipis en aquest enllaç.

Més informació:

Predicció municipal

Incidències viàries

Mobilitat

Consells d’autoprotecció per a la població