Gornal Activa ha acollit la jornada FP Dual al Servei de les Empreses, una iniciativa organitzada per l’Ajuntament de L’Hospitalet, la Cambra de Comerç de Barcelona i el Departament d’Educació i Formació Professional de la Generalitat.
La jornada s’ha convocat amb l’objectiu de consolidar la col·laboració entre centres educatius i empreses, sobretot perquè la nova llei de l’FP estableix que a partir d’ara tots els cicles han de ser en format dual. L’FP dual és una modalitat que millora les oportunitats del futur acadèmic i professional de l’alumnat i presenta un elevat índex d’inserció laboral.
La nova Llei d’FP cerca reforçar els vincles entre empreses i centres educatius
Des de l’Ajuntament han destacat que L’Hospitalet sempre s’ha apostat per aquesta modalitat d’FP com a instrument imprescindible de progrés i desenvolupament de la ciutat.

Cristina Santón, tinenta d’alcaldia de Ciutat Transformadora, ha explicat que “som un municipi que sempre hem apostat per l’FP dual. Tenim centres educatius que estan implementant cicles de molta qualitat i arriben molt preparats a les empreses. La nostra aposta i el nostre compromís és mantenir-ho i ampliar-ho amb tots aquells cicles que cobreixen les demandes del teixit associatiu de la ciutat”.
El gran repte de la Formació Dual Intensiva
Un dels principals reptes de futur és que les empreses apostin per la Formació Dual Intensiva, amb un percentatge d’un 35% de pràctiques obligatòries en empreses, tot i que tingui un cost per a les companyies.
Toni Ribero, prospector d’FP dual del Servei Territorial del Barcelonès, ha assegurat que “les empreses han de perdre la por a l’FP dual intensiva perquè el cost és poc pel benefici que poden acabar obtenint de l’alumnat”.

Des dels centres valoren molt positivament l’FP dual que no només proporciona més inserció laboral als estudiants sinó també una experiència pràctica en entorns reals de treball a més d’altres beneficis.
Al llarg de la jornada s’han abordat els canvis i les oportunitats de la nova llei de l’FP dual, el mapa formatiu de la ciutat i experiències de bones pràctiques per impulsar el talen jove a l’empresa. A més d’establir sinergies de col·laboració entre els tutors dels centres i els de les empreses.
La nova Llei de Formació Professional cerca reforçar els vincles entre empreses i centres educatius, creant un marc més ampli i dinàmic.
Pla municipal FP365
La jornada s’emmarca en les accions que du a terme l’Ajuntament, en el marc del Pla municipal FP365, per impulsar l’FP com a instrument imprescindible de progrés i desenvolupament de la ciutat. En aquesta línia, l’Ajuntament treballa de manera coordinada amb altres institucions i agents implicats en l’FP.
Una de les principals actuacions d’aquest pla és el conveni de col·laboració que l’Ajuntament va establir amb el Departament d’Educació el curs 2021-22 per permetre que alumnes dels centres públics d’FP de la ciutat poguessin fer els seus estudis en modalitat dual, combinant la formació entre el centre educatiu i l’Ajuntament, com a empresa col·laboradora.