La Generalitat ha començat a distribuir els vals escolars destinats a la compra de material escolar dels alumnes de primària i secundària dels centres públics i concertats de Catalunya per al curs 2024-2025. La distribució es fa a través de correu postal i de la plataforma valescolar.cat. Els vals s’han d’activar prèviament per poder-los utilitzar i hi ha de termini fins al 30 de novembre.

L’ajut es dona en dos vals de 30 euros cadascun, per fer servir alhora o per separat. Les famílies els podran bescanviar en qualsevol dels més de 1.850 establiments comercials adherits o, com a novetat, cedir-los als centres educatius per a la compra conjunta de material escolar

Els vals es poden destinar a la compra de material escolar com ara elements de papereria, libres de text i llicències digitals, motxilles, auriculars i teclats, entre d’altres.

Queden exclosos productes roba i calçat i material electrònic (com ordinadors portàtils, tauletes o videojocs).

Com es fan servir els vals?

Cada alumne disposa de dos vals de 30 euros de descompte que pot bescanviar als establiments adherits a la campanya. Cada val es pot utilitzar una sola vegada. Si l’import de la compra supera els 30 euros amb l’ús d’un val o els 60 euros amb l’ús de dos vals, la persona beneficiària haurà d’abonar la diferència. Si l’import de la compra no supera els 30 euros amb l’ús d’un val o els 60 euros amb l’ús de dos vals, l’establiment no abonarà la diferència.

Abans del pagament, la persona usuària ha d’ensenyar el val o els vals a la persona que l’està atenent (en paper o mitjançant un dispositiu mòbil). Els vals són personals i intransferibles i l’establiment comprovarà que són vàlids mitjançant el web de gestió.

La persona usuària ha de pagar l’import de la compra menys la quantitat corresponent al valor del val o vals que bescanviï. Al seu torn, l’establiment ha d’introduir la informació de la compra i dels vals al web de gestió i enviar aquesta informació per validar-la. L’entitat col·laboradora ha de validar la informació rebuda i fer el pagament corresponent al valor del val o dels vals validats, en el número de compte que hagi facilitat l’establiment.

Novetats

Després de l’èxit de la primera edició, el Govern va decidir reeditar la campanya per al curs 2024-2025, però introduint-hi algunes novetats.

En primer lloc, s’incrementa el nombre de beneficiaris i, a banda de l’alumnat d’educació primària, la mesura es fa extensiva també als estudiants de secundària obligatòria de tots els centres públics i concertats de Catalunya. També s’hi inclouen els alumnes dels centres d’educació especial i dels cicles formatius de grau bàsic. Això vol dir que als gairebé mig milió d’estudiants que l’han rebut en el curs actual, s’hi sumaran uns 330.000 alumnes de secundària obligatòria. En total, el nombre de beneficiaris serà de prop de 790.000 persones.