Els treballadors del telèfon d’emergències de la Generalitat que operen des de la seu del polígon Pedrosa de L’Hospitalet han desnvocat la vaga indefinida durant els caps de setmana. En un inici s’havia convocat la vaga a partir del 4 d’agost pels centres de L’Hospitalet i Reus, però el Comitè d’empresa de Reus ha anunciat en un comunicat que només estaran cridats a la vaga els treballadors de Reus a partir de l’11 d’agost.

Els treballadors reclamen la internalització del servei per part de la Generalitat i diverses millores laborals com l’augment de salaris i de la plantilla. Aquesta convocatòria de vaga, que comença el divendres 11 d’agost i es farà de les 8 del matí dels divendres a les 8 del matí dels dilluns, ha estat iniciativa dels nou membres del comitè d’empresa de Reus, tots de la CGT, i compta amb el suport del 90% de la plantilla d’aquest centre. 

El Comitè d’empresa del 112 de Reus ha anunciat que el desacord amb els membres de CCOO del comitè d’empresa de L’Hospitalet és estratègic, però que mantenen els mateixos objectiu: aconseguir internalitzar el servei i tenir un conveni propi, ja que ara depenen de l’empresa Ferrovial i del conveni de telemàrqueting. L’altra gran reivindicació és aconseguir millores laborals, perquè falten treballadors a gestió, coordinació i supervisió i es perden trucades. Aquest fet provoca estrès “crònic” als treballadors. Així, lamenten que cobrin 1,80 euros l’hora nocturna i que el 90% dels contractes són a temps parcial. A més, pel fet de parlar anglès, francès o alemany cobren només un plus de 60 euros mensuals.

Aquesta aturada no és la primera que realitza el col•lectiu, després de les executades el 2021. Ara, dos anys després, a banda de voler internalitzar el servei i disposar d’un conveni laboral propi, s’hi afegeix la necessitat de disposar de més personal. Com ja va passar amb la vaga d’agost del 2021 al març del 2022, els serveis mínims del 112 seran considerables, un 85% aproximadament, en tractar-se d’un servei essencial.

Segons ha explicat el comitè d’empresa a través de Twitter, el contracte amb Ferrovial/Serveo acaba el març del 2024 i segurament es prorrogarà. “Tenim una empresa que ja no sabem si és Ferrovial, Serveo o el fons voltor Portobello, i que l’únic que fa és fer nòmines i xuclar diners públics. Fan el mínim per obtenir el màxim de beneficis”, assegura el comitè. “Ara mateix la gestió d’un servei essencial com ho son les emergències està en mans d’una empresa i unes persones disposades a fer el que calgui perquè la nostra lluita fracassi i fins i tot posant en risc el bon funcionament del servei”, afirma el Comitè d’empresa del 112 de Reus.

El Comitè admet que la directora del 112, Irene Fornós, “té ganes que les coses surtin bé”, però creu que Interior i la Generalitat “li haurien de donar més suport”. “Fins ara ningú s’ha compromès a internalitzar” el servei, asseguren. Per tot això, el comitè considera que els votants d’ERC “no entendrien” que es renovés l’adjudicació a l’empresa que actualment gestiona el servei.

Pel que fa al futur de la gestió, encara que el contracte amb Ferrovial/Serveo acaba l’any que ve, els treballadors hi desconfien i pensen que la Generalitat, a través del Departament d’Interior, el prorrogarà com ja va fer fa dos anys. El col•lectiu precisa que la directora del 112, Irene Fornós, els ha donat suport, però la sensació de la plantilla és que “Interior i la Generalitat l’haurien d’ajudar i prendre un decisió perquè fins ara ningú s’ha compromès a internalitzar el servei”.

El centre de Reus té uns 150 treballadors, com el de L’Hospitalet, i atén la meitat de les trucades al 112. Segons han anunciat en el comunicat, els treballadors del 112 de Reus consideren que “la vaga és la única eina real que disposen per fer pressió cap a l’empresa que gestiona el servei (Ferrovial/Serveo) per aconseguir les millores que reclamen; però també per pressionar a la Generalitat a comprometre’s a internalitzar el servei”.