Croquetes de pernil, andalusa de calamars frescos i patates braves a l’estil de Sergi Arola són algunes de les elaboracions que un grup de restauradors de la ciutat ha pogut analitzar i degustar en la primera sessió del taller de tapes i platillos que l’Ajuntament ofereix al Barcelona Culinary Hub, l’escola de cuina adscrita a la Universitat de Barcelona i ubicada a Granvia Sud.

En la sessió formativa de l’escola de gastronomia s’ofereixen tècniques i consells perquè els establiments puguin renovar les seves ofertes tradicionals tenint en compte les tendències de presentació i cuina actuals.

Modificar les salses per impactar al client

Juli Carulla, professor del HUB, ha estat l’encarregat d’aconsellar als restauradors que han participat en el taller. Ell mateix explica que un dels trucs per actualitzar la cuina és modificar les salses, “per exemple, d’un allioli normal, passarem a un allioli amb alls tendres o amb kimchi (una preparació coreana a base de col fermentada)”. Carulla també té clar que modificant una mica la presentació i els acabats, el client detectarà un canvi brutal.

Entre els assistents, Carmen Crespo, cuinera del Bar Ensueño ha comentat que al seu establiment ja practiquen algunes de les recomanacions del xef, però que les explicacions de Jordi Curulla sumen. D’altra banda, Luis Quirós, cuiner d’El Trifàsic, ha relatat que “li estem donant un volta a les tapes de tota la vida i s’aprèn bastant” a aquests tallers.

Oportunitat per a petits restauradors

José Antonio Alcaide, tinent d’alcaldia de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme valora aquesta connexió entre els establiments i el HUB perquè les petites empreses i els cuiners autònoms poden “adaptar-se sense que això suposi un problema logístic ni organitzatiu”.

Rutes de tapes

La formació s’adreça principalment als restauradors dels establiments que participen en les Rutes de Tapes de les Festes Majors dels barris, iniciativa la qual apadrina el Barcelona Culinary Hub. Encara pots gaudir d’aquesta iniciativa als barris de Can Serra Collblanc-la Torrassa, del 13 al 16 de juny, Pubilla Cases, del 27 al 30 de juny, i, finalment, La Florida, del 4 al 7 de juliol.

Les rutes gastronòmiques són un dels esdeveniments organitzats per l’Ajuntamnet destinats a la promoció i la dinamització de la gastronomia local i a la consolidació de la ciutat com a destí turístic gastronòmic.