L’edat d’emancipació a casa nostra ja supera els 30 anys segons el darrer Informe del Consell de la Joventut d’Espanya. Una dada que des del Partit Socialista de L’Hospitalet consideren molt preocupant. Per revertir la situació aposten per desenvolupar polítiques actives d’habitatge, ocupació i formació professional.

Emancipar-se i començar un nou projecte de vida s’ha convertit en un impossible a Espanya. Ho han denunciat des de PSC de L’Hospitalet aprofitant un acte que tenia per objectiu tractar els principals problemes que té avui dia el jovent. Els elevats preus dels lloguers i de la compra de vivenda els obliga a quedar-se a la vivenda familiar més enllà dels 30 anys.

La diputada del PSOE al Congrés dels Diputats, Ada Santana, va explicar que “els joves no es poden emancipar perquè tenen dificultats per fer-ho sols, és pràcticament impossible. Haurien de destinar tot el seu sou de manera íntegra. Per exemple, si volguessin accedir a una hipoteca haurien d’estar 4 anys i mig destinant el seu sou a pagar només l’entrada del pis. Està clar que els joves no ens podem emancipar, i això retarda el nostre projecte vital i ens genera frustració”.

Si l’encariment de la vivenda ha retardat l’edat d’emancipació, encara ho ha fet més amb la natalitat, que ens els darrers anys no para de caure i d’augmentar l’edat amb la que es té el primer fill o filla. “Pensar en la natalitat és impossible perquè s’han de tenir medis econòmics suficients. Si a més a més, els joves que treballen es veuen obligats a compartir pis és impossible pensar en tenir fills”, ha comentat Ada Santana.

Pel PSC de L’Hospitalet no és menys preocupant l’elevat índex d’abandonament dels estudis que també afecta a l’hora d’emancipar-se de casa. Una de les solucions que proposen passa per apostar fort per la Formació Professional.

La viceprimera secretària de la Joventut Socialista de Catalunya, Laura García Manota, ha argumentat que “necessitem accions per donar-li la volta aquest problema. Des de l’administració local és més complicat. Hauria de ser la Generalitat qui executi polítiques actives d’emancipació en habitatge, ocupació i formació. Des de les Joventuts del PSC creiem que s’ha d’apostar més per la Formació Professional perquè s’ha demostrat que és clau per lluitar contra l’abandonament dels estudis. I cal fer-ho mirant el territori de manera àmplia, entenent que cada territori té les seves característiques i necessitats laborals pròpies”.

El PSC de L’Hospitalet considera de gran ajuda la nova Oficina Jove al barri de Bellvitge i també el nou Espai de Trobada per tal d’acompanyar als joves en el seu projecte de vida.