Aquest dissabte 31 de maig es commemora el Dia Mundial Sense Tabac. Per parlar sobre els tractaments i quina és la situació actual, l’investigadora i Cap d’Unitat de Control de Tabac de l’ICO, Cristina Martínez, ha participat en l’Entrevista de l’Informatiu. Per a Martínez, un dels principals fronts oberts ara mateix en la lluita contra el tabac són els productes substitutius de les cigarretes: “Poden ser una via d’iniciació a gent molt jove d’entre 11 i 12 anys, que siguin addictes a la nicotina i que més endavant consumeixin cigarretes”, adverteix.
En aquest sentit, l’experta assegura que “és una preocupació compartida” i que “la indústria ha trobat aquí noves vies per atraure els joves”. Martínez destaca que “els productes tenen diferents formats de colors i sabors atractius per ells”, a més que “es publiciten molts cops amb màrqueting digital d’influencers”. A més, avisa dels perills: “Pot suposar una passa enrere a tots els avenços que hem fet durant anys”, tenim una regulació molt ferma a Espanya, no es pot fumar gairebé a cap lloc públic”.
D’altra banda, Martínez recorda que encara no es coneixen els efectes a llarg termini que poden tenir productes com les bosses de nicotina o les cigarretes electròniques: “El que si sabem és que tenen substàncies tòxiques com el formaldehid o l’acroleïna i fins i tot metalls pesats relacionats amb el càncer”, assenyala.
Cada cop hi ha més gent que vol deixar de fumar
No obstant aquests perills, l’especialista destaca que hi ha un “interès creixent en deixar de fumar els últims anys, segurament degut a la pandèmia, ja que moltes persones van prendre més consciència de la seva salut”. En paral·lel, Martínez explica que “el finançament públic dels tractaments ha facilitat que les persones acudeixin a professionals”.
Un d’aquests tractaments és el Todacitan, que des de fa un any està cobert per la sanitat pública: “És un medicament que funciona de manera que els receptors que s’encenen amb la nicotina es bloquegen de forma parcial, per tant, la persona que fuma no té la pujada de plaer i no té ganes de fumar”, per això molta gent deixa de fumar amb aquest medicament”, comenta l’experta sobre la seva eficàcia.
La doctora també assegura que l’avantprojecte de llei del Ministeri de Sanitat que proposa prohibir fumar a terrasses, vehicles comercials, campus universitaris o discoteques a l’aire lliure seria una “molt bona mesura”. Martínez considera que “ajudaria a desnormalitzar més el consum de tabac en exteriors, que és on realment es consumeix”.