Des del dilluns 4 de març ja es poden recollir a les farmàcies de tota Catalunya els productes menstruals reutilitzables que distribueix la Generalitat de forma gratuïta i universal. Les dones que ho vulguin poden triar entre una copa, unes calces menstruals o un paquet de dues compreses de roba reutilitzables. L’objectiu d’aquesta campanya és acabar amb la pobresa menstrual i promoure la sostenibilitat.

El farmacèutic Fidel Roselló, de la farmàcia Major, considera que “es tracta d’una molt bona iniciativa perquè el primer que aconseguim és que l’accés sigui universal entre les dones de 16 a 60 anys. També és important saber que una única copa pot durar uns quants anys, per tant, es poden estalviar molts diners. Pel que fa al medi ambient és molt més ecològic ja que aquests productes es poden tornar a fer servir”.

Per obtenir el producte desitjat, la persona interessada només s’ha de descarregar un codi QR a través de l’aplicació, o el web, de La Meva Salut. Aquests codis estan activitats entre les dones de 10 a 60 anys. “El codi QR s’ha d’escanejar a la farmàcia. Una vegada fet això, el producte menstrual demanat queda reservat a la farmàcia on s’ha escanejat. Per tant, no ja no es pot demanar en una altra farmàcia. El producte triga entre 24 i 48 hores en arribar. Que cap dona pateixi perquè ningú es quedarà sense”.

La iniciativa ha estat molt ben rebuda entre les usuàries d’aquests productes. Televisió de L’Hospitalet ha estat testimoni de les opinions de diverses dones que s’han apropat a la farmàcia Major del barri del Centre. Mari Carmen Pérez creu que “és una bona manera de provar els productes com les calces o les copes menstruals que abans potser no ens atrevíem a provar. Crec que és una bona iniciativa”.

També hem recollit altres opinions sobre aquesta mesura, amb varietat de testimonis i punts de vista:

El codi QR estarà actiu a l’espai de la Meva Salut metre no s’hagi demanat el producte a la farmàcia. No caduca i estarà disponible fins el 2025. Un cop lliurat, el codi es desactivarà.