Alumnes de cinc escoles de la ciutat (Escola La Marina, Ernest Lluch i Provençana i els instituts escola Pere Lliscart i Puig i Gairalt) han presentat a l’Auditori Barradas els seus treballs de recerca al Congrés de Petits Talents Científics de L’Hospitalet.

Per cinquè any consecutiu, l’Ajuntament ha posat en marxa a les escoles de la ciutat aquesta iniciativa, de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació que vol fomentar l’experimentació, la indagació i la descoberta en l’aprenentatge de les ciències entre l’alumnat d’educació infantil i primària.

Miquel Gómez, director general de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, ha assenyalat que “incorporar aquest concepte de la ciència, del preguntar-se les coses, de buscar i tenir conclusions perquè ho apliquin al seu dia a dia. En qualsevol àmbit de la vida jo crec que tenir joves formats amb l’esperit crític ajuda a evitar la desinformació i ajuda a no creu en les fake news”.

Les plantes protagonistes de la recerca

Cada any es proposa un tema i en aquesta ocasió ha estat investigar les plantes i el seu paper clau en la sostenibilitat. Entre altres qüestions, els treballs que han elaborat els infants han abordat com fan les plantes per créixer, d’on surten les llavors i per què surten plantes que no hem plantat.

Carlos Mariano Castello, mestre d’educació infantil de l’Escola La Marina, ha explicat que “és un projecte on els nens i nenes han gaudit molt. Els ha agradat molt poder investigar sobre com funcionen les plantes que tenim a l’hort de l’escola”.

En anys anteriors, el programa ha impulsat la recerca en els àmbits del funcionament del cos humà, la matèria, les relacions entre els éssers vius, i la llum i la calor.

Petits talents ha aconseguit una molt bona valoració entre els docents dels centres que hi participen, que li donen una nota de 9,3 sobre 10.

Implantar la metodologia científica

La iniciativa proporciona als centres educatius recursos i orientacions pedagògics que ajuden els mestres a implantar metodologies més participatives i creatives a l’aula. Aquests recursos permeten la realització de petits treballs de recerca i de pràctiques experimentals per part de l’alumnat, que són els que s’han presentat en la jornada d’avui.

El programa té especial cura dels aspectes metodològics i didàctics per tal que els continguts científics quedin ben inserits dins un esquema pedagògic coherent amb els continguts curriculars de primària. Consta de vint hores de formació reconegudes pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i es fa en col·laboració amb els Serveis Educatius de L’Hospitalet, a través del CRP.

Aquesta iniciativa s’emmarca en les accions que impulsa l’Ajuntament de L’Hospitalet per fomentar les vocacions científiques i el pensament crític entre infants i joves de la ciutat entre el marc del pla estratègic de LH Ciència.